SON DAKİKA
Hava Durumu

''Oruç evrensel bir ibadet''

On TV ekranlarında yayınlanan Gazeteci ve Yazar Mehmet Çetinkaya’nın sunduğu On’da Gündem programına Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaya, Mehmet Çetinkaya’nın konuğu oldu.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2022 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2022 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
''Oruç evrensel bir ibadet''
BUÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaya, On TV’de Mehmet Çetinkaya’nın sorularını yanıtladı. Kaya, ‘İlahiyat fakülteleri hem bu ülkenin hem de İslam ülkeleri açısından önemli bir kurumdur. ’ Şeklinde konuştu.

İnsanların hayatlarında dinin önemli bir konumu var
Kaya, ‘’İnsanların din ile olan bağlarını, din ile ilişkilerini ve dini hayatlarını tanzim üzere dini konular araştırılıyor. İnsanların hayatlarında dinin önemli bir konumu var. Din sadece ibadetlerle ölçülecek ibadetten ibadet görülecek bir kurum değil.’’ İfadelerine yer veren Kaya, ‘’Onun ötesinde insanın, toplumun doğumdan ölüme kadar hayatının her alanını düzenleyen tanzim bir kurumdur.’’ Şeklinde konuştu. Kaya, ‘’ Her insan doğası gereği inanma ihtiyacını hisseder. Her insanın tabiatında bir kutsalla inanmak, ona ibadet etmek duygusu vardır.’’ Dedi. Kaya sözlerine şöyle devam etti; ‘’İnanmayan insanların bile inancı vardır. Bir ülkenin kalkınmasında, gelişmesinde dinin çok önemli bir yeri var.’’ İfadelerine yer verdi.

Oruç evrensel bir ibadet
Kaya, ‘’İslam’ın beş temel esasından biriside oruçtur. Mekke döneminden itibaren farz kılınmış bir ibadet.’’ Şeklinde konuşan Kaya, ‘’Hatta birçok dinde var olan bir ibadettir oruç. Sadece İslam dinine ait bir ibadette değil. Oruç evrensel bir ibadet.’’ İfadelerine yer verdi. Kaya , ‘’ Oruç şu açıdan önemli bir ibadet, sabır eğitimine zemin hazırlıyor çünkü insan sabretmesini bilmesi lazım.’’ Dedi. Kaya cümlesine şöyle devam etti: ‘’ Hayatımız birçok beklenmedik olaylarla karşı karşıya geldiğimiz bir hayat. Çeşitli sıkıntılar çeken insanlar var bu sıkıntılar karşısında eğer sabredemezse o zaman yoldan çıkabiliyor.’’ Şeklinde konuşan Kaya, ‘’Sabretmek insani kurtuluşa erdiren bir durumdur işte oruç bize bunu kazandırıyor.’’ Dedi.

Oruç aynı zamanda bedenimizi yeniliyor
Kaya, ‘’Oruç aynı zamanda bedenimizi yeniliyor. 11 ay boyunca yorulan yıpranan beden Ramazan ayında kendini yeniliyor.’’ İfadelerine yer veren Kaya, ‘’Biz ibadetlerimizi herhangi bir beklenti olmadan yapmalıyız. Hatta maddi değil manevi anlamda da cennete kavuşma her müminin arzusudur. Ama bir mümin cennete kavuşmak maksadıyla da ibadet yapmaz Allah rızası için yapar sadece.’’ Dedi. Kaya, ‘’Oruç insanı ruhen de yücelttir, Oruç insana nezaketi kavuşturur, sabrı alıştırdığı gibi insanlarla iyi geçinmeyende saygılı olmaya, kavgadan gürültüden uzak durmaya da alıştırır. Oruç bir kalkandır diyor Peygamberimiz (s.a).’’ İfadelerine yer verdi.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.