SON DAKİKA
Hava Durumu

Çiftlik Bank mağdurları konuştu

Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen sistemin kurucu ve yöneticilerine yönelik, 11'i tutuklu 48 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında, 51 mağdurun beyanı alındı.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2019 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2019 17:04
Kaynak: AA
Çiftlik Bank mağdurları konuştu

Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 11 tutuklu, 2 tutuksuz  sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada, 51 mağdur da hazır bulundu.

Savunması alınan tutuksuz sanık Ayhan Çalışkan, makine üretim işi  yaptığını belirterek, "Mehmet Aydın ile 2017 yılında firari sanıklardan Osman  Naim Kaya'nın bahsetmesi üzerine önce telefonda görüştüm. 2018 yılı içinde  kuracağını söylediği süt ve et tesisi için gerekli makine ve teçhizatlar  konusunda teklif verdim. Tekliflerim kabul edildi. Çiftlik Bank olarak  hatırladığım şirkete toplam 6 milyon liranın üzerinde satış yaptım. Mehmet  Aydın'dan halen 3 milyon lira alacağım vardır." dedi.


Tutuksuz sanık Zeynep Sibel Çalışkan da, sanık Ayhan Çalışkan ile evli  olduğunu belirterek, "Eşim ticaret ile uğraşıyor. Bankadaki hesabımı fiilen o  kullanır. Yatırılan, çekilen ve yurt dışına havale edilen paralardan benim  haberim yoktur. Eşim dışındaki sanıkların hiç birini tanımam." diye konuştu.

Duruşmada daha sonra 51 mağdurun beyanı alındı.

Mağdur Gürkan Ay, astsubay olduğunu, sisteme sosyal medya ve  televizyonlarda gördüğü ilanlar ve reklamlar üzerine 10 bin lira yatırdığını, bu  paranın 6 bin 300 lirasını geri alabildiğini, sanıklardan şikayetçi olduğunu  söyledi.

Mağdur Göksel Gündoğan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde zabıta  olarak çalıştığını, sisteme yatırdığı 28 bin liradan 21 bin 300 lirasını geri  alamadığını, bu nedenle sanıklardan şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Mağdur Hatice Özalkan da, ev hanımı olduğunu kaydederek, sisteme 35  bin 247 lira para yatırdığını, bu paranın yalnızca 14 bin 280 lirasını geri alabildiğini, mağduriyeti nedeniyle sanıklardan şikayetçi olduğunu belirtti.

Mağdur Halim Tuncel de, İstanbul'da polis memuru olarak görev  yaptığını, sisteme yatırdığı 15 bin liranın 6 bin lirasını geri alamadığını anlattı.

Mağdur Ferhat Yaşar, özel bir şirkette idari işler uzmanı olarak  çalıştığını kaydederek, şunları anlattı:

"Çiftlik Bank'a gördüğüm ilan ve reklamlara güvenerek 5 bin 445 lira  para yatırdım. Bin 150 lirasını geri alabildim.Benim ile birlikte sisteme para  yatıran bir arkadaşımın sistemdeki sıkıntısını çözmek için Çiftlik Bank'ın  Ataşehir'deki merkez binasına gittik. Orada yetkili olarak bulunan şu anda  sanıklar arasında olan Savaş Yıkılmaz ile birebir görüştük. Kendisi bize Çiftlik Bank'ın devlet tarafından desteklendiğini, devletten teşvikler alarak yeni  çiftlikler alınacağını, her hangi bir sorun olmadığını söyleyerek arkadaşımızın sistemden kaynaklanan sorununun çözülmesinde yardımcı olmuştu. Sanıklardan  şikayetçiyim."

Söz verilen diğer mağdurla da sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi.


Mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.

SANIKLARA REKOR HAPİS İSTEMİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 11'i tutuklu, 7'si firari toplam 48 kişi şüpheli, 3 bin 762 kişi de müşteki olarak yer  alırken, şüphelilerden 18'inin örgüt yöneticisi, 23'ünün örgüt üyesi ve 7'sinin  de örgüte yardım eden konumunda olduğu belirtiliyor.

Aralarında firari Mehmet Aydın'ın da bulunduğu 18 örgüt yöneticisi hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme" suçundan ikişer yıldan  altışar yıla, "bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli  dolandırıcılık" suçundan 3 bin 762 kez üçer yıldan onar yıla, "ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" suçundan yine 3 bin 762 kez üçer  yıldan onar yıla, "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçundan da  altışar yıldan on dörder yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, bu kapsamda 18 örgüt yöneticisinin 22 bin 580 yıldan 75 bin 260 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

İddianamede, 23 sanığın da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye  olma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından dörder  yıldan onar yıla kadar, 7 sanık hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte  yardım etme" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından dörder yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.