SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin ile anlaşma tamam!

Çin’e kiraz ihracatının önündeki en büyük engellerden biri olan “ürünün 16 gün soğuk havada beklemesi” şartı, imzalanan protokolle kaldırıldı. Böylelikle Türkiye koyduğu hedefe bir adım daha yaklaştı.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2019 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2019 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Çin ile anlaşma tamam!
Türkiye yılda ortalama 400 bin tonluk üretimiyle dünyanın en büyük 5 kiraz üreticisinden biri. En önemli hedef pazar ise Çin.

İLK ADIM 2015'TE ATILDI

2015 yılında G20 Zirvesi’nde Türkiye ve Çin arasında başlayan görüşmeler 2 yılın ardından tamamlanmış ve Temmuz 2017’de Türk kirazına vize verilmişti ancak Çin'in uyguladığı 16 gün soğuk havada bekleme şartı ihracatı sınırlı tuttu.

HEDEF ABD'NİN PAYINI KAPMAK

Çin Gümlük Bakanlığı verilerine göre Türkiye Çin'e kiraz ihracatı yapan 8 ülkeden biri. Bu ülkeler arasında en çok payı alan Şili, ikinci sırada ise ABD. Şili yıllık 69 bin ton, ABD ise 40-45 bin ton arasında Çin'e kiraz satışı yapıyor. Türkiye'nin Çin’de 8’inci sıradan giriş yapması küçük bir adım gibi görünse de oldukça önemli. Zira sektörün hedefinde ABD’nin payını kapmak var.

ANLAŞMA SAĞLANDI

Türkiye ve Çin arasında imzalana yeni protokolle beraber “ürünün 16 gün soğuk havada beklemesi” şartı kalktı. Böylece Türkiye ihracatta daha üst sıraları yakalayabilecek.

KAYNAK: HABER7
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.