SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok önemli açıklamalar!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Erdoğan, çok önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2020 19:58
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2020 19:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok önemli açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Aziz Milletim...

Dünyanın tamamiyle birlikte ülkemizi de etkileyen salgında önemli bir dönüm noktasına geldik. 

Gelişmiş ülkelerin çoğunun dahi kontrol sağlamakta zorlandığı dönemde Türkiye, örnek bir mücadele ortaya koydu. Hastalığın tespiti ve tedavisi konusunda kendi özgün modellerimizi geliştirip uyguladık. Hastalığın yayılma hızının önünü başarılı bir şekilde kestik.
 
Solunum cihazına bağlı hasta sayımız azalıyor. Salgının ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren tüm adımları kararlı ve bilinçli bir şekilde attık. Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri ışığında bütün tedbirleri aldık. 

Okullardaki eğitime vakitlice ara verdik. İnsanların bir arada bulunduğu işletmelerin faaliyetlerini tamamen durdurduk veya ara verdik. Mümkün olan tüm sektörlerde evden çalışma modeline geçişi sağladık. Şehirler arasındaki ulaşımı engelleyerek insanların şehirler arasındaki geçişini kısıtladık.

Çok daha kapsamlı olan üçüncü sosyal destek programıyla bütün bunlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor.

Kampanyamıza yapılan bağışların toplamı 1 milyar 910 milyon lirayı buldu.

65 bine yakın vatandaşımızı ülkemize getirdik. 

Bu vatandaşlarımızı yurtlarda 14 gün karantinada tuttuktan sonra evlerine göndermek suretiyle sınırlarımız ötesinden hastalık taşınma riskinin önüne geçtik.

52 ülkeye yardım yaptık ve destek verdik. ABD başta olmak üzere pek çok ülkeye talep ettikleri tıbbi malzemeleri gönderiyoruz. 
 
İlaç ve aşı geliştirme çalışmalarını uluslararası toplumla iş birliği halinde sürdürüyoruz.

31 ilde yaptığımız sokağa çıkma kısıtlaması hastalığın yayılmasını ciddi şekilde fayda sağladı. Aldığımız tedbirlerin önemli kısmında bir buçuk ayı geride bıraktık. Öğrencilerimizin, esnafımızın, işçimizin, yaşlımızın ve gençlerimizin eski günleri özlediklerini biliyoruz. 

Normalleşme sürecini kademe kademe başlatacağız. Eski düzene hiçbir şekilde dönemeyeceğimizi bilmelisiniz. 

Normale döneceğiz ama bu yeni bir normal olacaktır. Kalabalık yerlerde maske kullanımı ve sosyal mesafe devam edecektir. Uluslararası seyahatlerin ne zaman açılacağı belli değildir.

Önümüzdeki süreci dinamik şekilde yürüteceğiz. Cumhurbaşkanı yardımcımızın koordinasyonunda, tüm bakanlıklarımızın katılımıyla bir normalleşme planı hazırladık. Açıklayacağım plan halkımızın beklentileri ve bakanlıklarımzın çalışmalarıyla sağlık Bakanlığımız ve bilim kurulunun görüşleri çerçevesinde şekillenmiştir.

Mayıs, haziran ve temmuz aylarına yayarak yapacağız. Maske kullanıma devam edilmesi ve sosyal mesafenin önemli olduğunun altını çiziyorum.

MAYIS AYI NORMALLEŞME PLANI

Aziz milletim; sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetilmesiyle ilgili düzenlemeleri genel olarak Mayıs Haziran Temmuz aylarına yayarak yapıyoruz. Fiziki mesafenin korunmasının, maske kullanımına devam edilmesinin bu sürecin vazgeçilmez şartları olduğunu altınıt ekrar çiziyorum. Mayıs ayı normalleşme planını paylaşmak istiyorum.

Sağlık Bakanlığımız ülkemizdeki tüm sektörlerde uygulanacak salgın tedbirlerine ilişkin dökümanlar hazırlayarak kurumlara göndermeye başladı. Tüm kurumlar ve işletmeler, faaliyetlerini bu rehbere göre yürütecek.

İlk müjdemiz; 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızadır. 65 yaş üstü gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde ve dört saat süreyle yürüme measfesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz. İlk uygulamayı da 10 Mayıs Pazar günü saat 11,00 - 15,00 saatleri arasında gerçekleştiriyoruz. 20 yaş altı için de bu esnemeyi iki grup halinde uygulayacağız.

ŞEHİRLER ARASI SINIRLANDIRMASINI 7 İLİMİZ İÇİN BİTİRİYORUZ

0,14 yaş grubu hafta içinde 13 Mayıs çarşamba günü, yine 11 - 15 saatleri arasında yürüme mesafesiyle dışarı çıkarılabilecek.
15 - 20 yaş ise, 15 Mayıs cuma günü yine aynı şartlar ve saatlerde dışarı çıkabilecektir. Sonraki haftalarda da aynı uygulamayı devam ettireceğiz. Dolayısıyla bu hafta sonu da sokağa çıkma sınırlaması uygulamamızı sürdürüyoruz. halen 31 ilde uygulanan şehirler arası giriş çıkış sınırlandırmasını ilk etapta bu geceden itibaren 7 ilimiz için bitiriyoruz.

BERBERLER 11 MAYIS'TA AÇILIYOR

Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'dır. Her hafta illerimizle ilgili değerlendirme yapacak, gelişmelere göre karar vereceğiz. Diğer 24 ilimizdeki giriş çıkış sınırlaması 15 gün süreyle uzatılmıştır. İstanbul, Ankara, İzmir'deki ticari taksiler için tek çift plaka uygulamasını 5 Mayıs itibariyle sona erdiriyoruz. Berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs'ta faaliyete geçebilecek. Alışveriş merkezleri 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlayabilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.