SON DAKİKA
Hava Durumu

EPDK'dan elektrik fiyatları için karar!

EPDK'dan yapılan son dakika açıklamasına göre elektrik fiyatlarındaki artışa karşı 6 aya kadar önlem alınması kararı alındı. Açıklamada üretimin sağlıklı bir şekilde devam etmesi nedeniyle böyle bir karar alındığı ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2022 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2022 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
EPDK'dan elektrik fiyatları için karar!

EPDK artan elektrik fiyatlarına ilişkin aldığı yeni kararı duyurdu. Karara göre elektrik fiyatlarındaki artışa karşı 6 aya kadar önlem alınması kararı alındı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrikte arz güvenliği veya fiyat artışlarının tüketicilere olan etkilerinin kısa ve uzun dönemli şekilde değerlendirilmesi ile serbest piyasa yapısını bozmadan ve piyasanın işleyişine müdahale etmeden 6 aya kadar önlem alınmasının sağlanacağını açıkladı.

iStock-522626006

ÜRETİCİ İÇİN DE TÜKETİCİ İÇİN DE RİSK

Türkiye’nin hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, yerli kömür, ithal kömür ve doğal gaz gibi farklı kaynaklar yoluyla üretilen aynı miktarda elektrik enerjisinde maliyetlerin birbirinden oldukça farklılık gösterebildiği belirtilen açıklamada, “Yurt dışı piyasalardan kaynaklanan kömür ve doğal gaz maliyetlerindeki artışlar piyasamızda oluşan elektrik fiyatlarını da etkilemektedir. Bu durum maliyetleri nispeten daha az artan kaynaklardan üretilen elektriğin satış bedelinin de artmasına neden olabilmektedir. Bu maliyet farklılıkları birbirine yakın seyrederken elektrik piyasamızda herhangi bir soruna sebep olmazken, üretim kaynak maliyeti farklılıklarında yaşanan artışlar serbest piyasa fiyatlarında makulün üstünde artışları da getirebilmektedir. Diğer bir deyişle aynı ürün için bazı kaynak türlerindeki santraller maliyetlerini dahi karşılayamazken, başka kaynak türlerinde aşırı oranda karlar oluşabilmektedir. Bu durum sadece üreticiler açısından değil, ister serbest piyasadan, isterse düzenlenen tarifeden enerji alsın bütün tüketicilerimize fiyat artışı riski olarak yansıyabilmektedir” ifadelerine yer verildi.

EPDK ÖNLEM ALACAK

Açıklamada bu nedenle elektrik enerjisi fiyatlarının makul olmayan değerlere ulaşmasının önlenmesi, yaşanan kaynak maliyeti artışları nedeniyle üretim yapamayan santrallerin de arz güvenliğine katkısının sağlanması ve piyasanın sağlıklı ve kesintisiz işleyişinin sürdürülebilmesi için kanunun yerdiği yetki çerçevesinde EPDK’nın alacağı önlemlerin usulünün belirlendiği kaydedildi.

iStock-1162866631

ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ TARİFE

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da yeni tarifler hakkında yazılı bir açıklama yaparak bilgi verdi. Elektrikte bazı gruplarda KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmişti. Alınan kararlarla kademeli tarifede meskenler için limit aylık tüketimi 240 kWh’ya yükseltilirken, ticarethaneler de kademeli uygulamaya dahil edildi. Dernek, vakıf ve Cemevleri ile köylerde içme suyu temin ve dağıtım amaçlı tesislerin elektrik abonelik statüsü ticarethane grubundan mesken grubuna alınarak ucuzlama sağlandı. Uygulamalar 1 Mart itibariyle başladı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.