SON DAKİKA
Hava Durumu

Günümüzün parlayan yıldızı; E-spor

On TV ekranlarına konuk olan Pİ5 kulübü kurucusu Sezgin Oruç, geleceğin en büyük sektörlerinden e-spor ile ilgili merak edilenleri ve bilinmeyenleri anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2019 09:45
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2019 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Günümüzün parlayan yıldızı; E-spor
ÖZEL HABER/HANİFE ÖRSOĞLU

Pİ5 E-spor kulübü kurucusu Sezgin Oruç On TV’de Reyhan Değirmenci Batut’un konuğu oldu. Batut’un sorularını yanıtlayan Oruç e-spora dair merak edilenleri On TV izleyicilerine aktardı. Oruç: “E-spor; zamanında herkesin oynadığı, dışarıda zaman geçirdiğimiz, futbol, basketbol, buz hokeyi gibi sporların bilişimle entegre edilerek oluşturulduğu bir alandır. Nasıl ticaret ‘E-‘ üzerinden devam ediyorsa sporda artık ‘E-‘ üzerinden devam ediyor. E-sporu Daha net bir şekilde açıklamak gerekirse oyun sektörü diyebiliriz. Bu sektörde oyunlar kendi çalışmaları üzerinde bütünleşerek takımlarını oluşturmaya başladılar. Pubg, CS Go gibi oyunların takımları oluşturularak müsabakalarda yer alınabiliyor” açıklamasında bulundu.

“Geçmişim; bilim, oyun ve spordan geliyor”
Askerlikten döndükten sonra yolunun Bursaspor ile kesiştiğini aktaran Oruç ”Böyle bir şans doğması beni çok mutlu etmişti. Orada bulunduğum süreç içerisinde analizler yaptım. Bir rapor hazırladım ve kulübe sundum. Kulüp cevap olarak uygun bir zaman olmadığını söyledi ve ben oradan ayrıldım. Bu süreçten sonra firma sahipleri bana bazı tekliflerde bulundular. Bu teklifler içerisinde e-spor camiası da vardı. E-spor camiası hakkında bilgim olup olmadığını sordular, ben de geçmişimin bilim, oyun ve spordan geldiğini belirttim ve çalışmalara başladık. Başlangıç hikayemiz de farklı oldu. Benim bir amacım vardı; insanlara örnek olmak. İyi bir akademik ve aile eğitimi alabildiysem ne mutlu bana diyerek gençlere örnek olmak amacıyla bu yola çıktım” şeklinde konuştu.
 
“Takım olmayı öğreniyorsunuz”
E-spor dediğimiz alanın bir oyun olduğuna dikkat çeken Oruç, “Oyun demek; zeka, strateji ve kültür demektir. Oyunda bir takım olmayı öğreniyorsunuz. Takım olmayı başardıktan sonra her konuda başarılı olma ihtimaliniz çok yüksek. Bunu zaten koçların hepsi çok iyi biliyorlar. Bir öğrencim hakkında ailesinden çocuğun daha önce söz dinlemediği ve ders çalışmadığı yönünde bilgi aldım. Daha sonraki aşamada öğrencimin olumlu yönde değiştiğini ve bana bunu nasıl yaptığımı sordular. Ben de öğrencim bana geldiğini bütün dertlerini anlattığını benimse ona yol ve hedef sunduğumu belirttim. Ben ekibimdeki oyunculara hafta içindeki programlarını hafta sonuna aktarmalarını söylüyorum. Hafta sonu zaten onlara ayrılmış bir zaman dilimi, o zaman değerlendirilirse daha hızlı başarıya ulaşılabilir” dedi.
“600 milyon kullanıcı var”
Devletin e-sporu tamamen desteklediğinin altını çizen Oruç, “Bu işin bir federasyonu var. Arkada tamamen devlet desteği ile ilerleyen bir sektör olmakla birlikte E-spor camiası dünyada çok büyük yatırımlar da alıyor. Şu anda 600 milyon kullanıcısı var. Bu demektir ki futboldan daha fazla talep gören bir kullanıcı kitlesine hakim. Parasal değerlerden bahsetmek gerekirse bir futbolcudan daha fazla para kazanıyorlar. Ancak bizim için önemli olan eğitim kısmı zaten eğitimi başta doğru aldıktan sonra başarı kendiliğinden gelecektir” diye konuştu.
 
 
 
“Dijital dünya, büyük pasta”
“Çocuklar para da kazanabiliyorlar” diyen Oruç, “Dijital dünyadayız. Bu dünyada gençler daha fazla para kazanıyor. Dijital dünya büyük bir pasta gençliğin de bunu değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ailelerin de desteklediği takdirde gençlerin önü açılacaktır. E-spor dediğimiz alan FIFA, CS GO, Fortnite, LOL, Pubg gibi birçok oyunu kapsıyor bu oyunlar gün geçtikçe çoğalıyor. Çünkü dünya çapındaki şirketler oyunlara yatırım yapıyor” açıklamasını yaptı.
 
“Aile yapısıyla ilerlemek istiyoruz”
Oruç: “Pİ5 iki arkadaşın küçücük bir ofiste tanışarak oluşturduğu bir ailedir. Biz aile yapısıyla ilerlemek istiyoruz. Benim ailem bana ne öğrettiyse ben de insanlara onu yansıtmak istiyorum. 30 metrekarede, iki arkadaş, bin tl sermaye ile bu çalışmayı oluşturduk. Küçük bir garaj dediğimiz evlerde doğup şimdi plazalara geçtik. Hedeflerimiz daha da yükselecek. Çünkü şu anda yurt dışında yer alıyoruz. Türkiye’nin en büyük kulüplerinin bulunduğu liglerde mücadele ediyoruz. Şu anda Pubg E-spor takımımız finale doğru yol alıyor. Bu da çok fazla talep görmesini sağlıyor”
 
“Biz bir akademiyiz”
“Bizi bir akademi gibi düşünebilirsiniz. Pedagoglarımız, İngilizce öğretmenlerimiz, kişisel gelişim branşlarımız var. Burası bir aile ve buraya üye olunabiliyor. Pi5’i bizim temelimiz bilimden geldiği için algoritma mantığı ile hareket ederek seçtik. Pi sayısının algoritması ile ilerleyip pi, 5 kişi de takım oyuncusu sayısı olduğu için Pi5 olarak entegre ettik. Arkasındaki kurt simgesi ise Türk Milleti’nden gelmektedir çünkü biz Türk gençleri ile birlikte hareket ediyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Bütün ümidim gençliktedir’ diyerek devam ediyoruz. Ailelerin bilgi birikimi çok fazla ancak onları gençlerle buluşturdukları takdirde başarılı olacaklardır. Biz aslında bunları yapıyoruz. Aileler bize gelip taleplerini söylüyorlar biz ise bunları gençlere empoze ediyoruz. Onlar da her gün üstüne koyarak devam ediyorlar”
 
“Bu işin sırrı sevgi”
“Halkla iç içe olmak istiyoruz. Biz halk insanıyız, benim kökenim köyden geliyor. Hiçbir zaman geçmişimi kenara atıp devam edemem. Yakın zamanda imza töreni gibi bir organizasyonumuz olacak ve insanlar da takımlarımızı tanımaya başlayacaktır. Ayrıca yaz okulu tarzında bir çalışmamız var. Şu anda kimlerle hareket edeceğimize dair çalışmalarımız sürüyor. Bu işin sırrı sevgidir ben gençlerle olmayı seviyorum. O yüzden de Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda gönüllü eğitmenlik, İnegöl’de de Bosna Hersek Danışma Derneği’nde danışmanlık yapıyorum. Hepsini ücretsiz olarak gönüllü bir şekilde icra ediyorum ve bundan da büyük keyif alıyorum”
 
“Ben de ortağım!”
‘Ben de ortağım’ isminde bir çalışmalarının olduğunu  belirten Oruç, “Burası girişimci ve yatırımcıları bir araya getiren bir platform. Buraya herkes yatırım yapabiliyor. İsteyen 1 TL isteyen 1 milyon TL yatırım yapabiliyor. Bizde herşey profesyonel bir şekilde ilerliyor. Her alanla ilgili çalışmaları olan hem girişimciler hem de projesi olan arkadaşlar bizlerle iletişime geçerek rahat bir şekilde bunları değerlendirebileceği bir platform. www.bendeortagim.com adresinden bize ulaşabilirler” dedi. 
 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.