SON DAKİKA
Hava Durumu

Camide katliam! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Yeni Zelanda’nın ChristChurch ilçesindeki iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan, acımasız saldırıyı sosyal medyada canlı yayınla paylaştı. Cuma namazı sırasında düzenlenen saldırının ardından bölgede okullar tatil edildi,

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2019 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2019 11:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Camide katliam! Çok sayıda ölü ve yaralı var
Saldırıya ilişkin üçü erkek biri kadın 4 kişi gözaltına alındı. Başbakan Jacinda Ardern 'Bugün ülkemizin en karanlık günlerinden biri' dedi. Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin yaptığı açıklamada, saldırıda ölen Türk bulunmadığını kaydetti. Yeni Zelanda polisi Christchurch kentinde 2 camiye düzenlenen saldırılarda 49 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
 
Kentin Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırıesnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.
 
 Başbakan Jacinda Ardern,  'Bugün ülkemizin en karanlık günlerinden biri. Bu saldırı olan eşi görülmemiş bir şiddet eylemi' dedi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Christchurch şehrinde 2 camiye düzenlenen terör saldırısından sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Soruları cevaplayan Başbakan Ardern, saldırının çok detaylı planlanmış bir “terör saldırısı” olduğunu söyledi.
Saldırganlardan birinin Avustralya asıllı olduğunu ve Avustralya istihbaratının arananlar veya terör listesinde olmadığını söyleyerek, “Böylesine bir şüpheye yol açacak davranışlarda bulunmadıkları için istihbarat birimlerinin şüpheli listesinde olmadıklarını söyleyebilirim” dedi. Soruşturmanın henüz başında olunduğuna dikkat çeken Başbakan Ardern, “Saldırıyla ilgili fazla detay veremem. Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile görüştüm en kısa sürede yeniden görüşeceğiz. Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ile de temas halindeyiz” ifadelerini kullandı.

“ÇEŞİTLİ YAŞLARDAN KURBANLAR VAR”
 
Kurbanların yaşlarıyla ilgili sorulara açıkça cevap veremeyeceğinin altını çizen Ardern, “Görüntülerden gördüğümüz kadarıyla, birçok farklı yaştan kurbanlar var. Burada abi, kardeş, baba ve oğulların birlikte yer aldığını biliyoruz” açıklamasında bulundu. Soruşturmanın istihbarat birimleriyle birlikte yapıldığını söyleyen Ardern, “Şu anda bizimle ilgili olarak atılması gereken tüm adımları atıyoruz ve silahlara nasıl ulaştıklarını da bulmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

“POLİSİN YÖNLENDİRMELERİNE UYUN”
 
Halktan polisin yönlendirmelerini takip etmelerini talep eden Başbakan Ardern, “4 kişiyi gözaltına aldık ancak başka saldırganlar ve onlarla bağlantılı kişiler de olabilir. Böyle bir şeyin olduğunu söylemiyorum ama olabilir, o yüzden araştırıyoruz. Polisin açıklamalarını takip edin ancak insanlara güven vermek istiyorum; polis ekipleri son derece aktifler, bölgeye daha çok polis gönderiyoruz. Polisin yönlendirmelerine uyarsanız daha güvende olacaksınız" dedi.
 
YENİ ZELANDA POLİSİ DE AÇIKLAMA YAPTI
 
Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız." ifadelerine yer verdi.

Polis yetkilisi Mike Bush, Christchurch'ün Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi ve Linwood'daki camiye düzenlenen saldırıların ardından ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında bulundu.

Bush, saldırının ardından vatandaşların camilerden uzak durması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Yeni Zelanda ordusunun Auckland kentindeki şüpheli paketleri tedbir amaçlı etkisiz hale getirdiği aktarıldı.

49 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Yeni Zelanda polisi tarafından yapılan yeni açıklamada ölü sayısının 49'a çıktığı belirtildi. Yapılan açıklamada saldırganlardan birinin cumartesi günü mahkemeye çıkarılacağı ifadelerine yer verildi.

TÜRKLER'İ DE HEDEF ALAN MANİFESTOSU ORTAYA ÇIKTI

Yeni Zelanda'da camiye saldırıyı gerçekleştiren saldırganın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı.

Tarrant'ın manifestosunda Türkler'le ilgili bir bölüm de yer alıyor. "Türkler'e" başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz."

"Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak"

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'ndaki Christchurch kentindeki iki camiye cuma namazı esnasında yapılan saldırı karşısında "dehşete" düştüğünü açıkladı.
 
Morrison, resmi twitter üzerinden hesabından Yeni Zelanda'daki camilere yapılan saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Morrison paylaşımında, "Yeni Zelanda Christchurch'teki ciddi silahlı saldırı haberleri beni dehşete düşürdü. Durum hala gelişiyor ama düşüncelerimiz ve dualarımız Kivi (Yeni Zelandalılara verilen ad) kuzenlerimizle birlikte." ifadelerini kullandı.

Başbakan Morrison ayrıca saldırganlardan birinin Avustralya vatandaşı, aşırı sağ görüşlü bir terörist olduğunu duyurdu.

"SİYAH GİYİNMİŞ BİR ADAM..."
 
Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, siyah giyinmiş bir adamın Al Noor Camisi'ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "her yerde ölen insanlar" gördüğünü belirtti.

ÖLENLER ARASINDA TÜRK YOK
 
Türkiye'nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergi yaptığı açıklamada, saldırıda ölenler arasında Türk bulunmadığını kaydetti.
 
Wellington Türkiye Büyükelçisi Ahmet Ergin saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Ergin, şunları söyledi:

"Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor, henüz Yeni Zelanda makamlarından konunun ayrıntılarına ilişkin açıklama yapılmadı. ChristChurch'ün halen kordon altında ve operasyonlar devam ediyor.

İki camide cuma namazı esnasında gerçekleşti olaylar. Resmi bir açıklama olmamakla birlikte, medyadaki bilgilerden öğrenebildiğimiz kadarıyla 10 kişi hayatını kaybederken, 50 yaralı olduğuna ilişkin. Bir şüphelinin gözaltına alındığı bilgisi var. Şu anda düşen bir haber ölü sayısının 30'a yaklaşabileceğini belirtiyor. Operasyon devam ediyor.

En az iki saldırgan olduğu söyleniyor. Geniş çaplı operasyonlar sürüyor. Eş zamanlı saldırı olduğu sonucunu çıkarıyoruz. Her iki cami de ChristChurch'ün merkezi sayılabilecek bölgede."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu saldırı ile ilgili şu açıklamayı yaptı;  ''Saldırıdan basın yayın organları ve siyasetçiler de sorumludur. Avrupa ülkelerinden Müslümanlar'a ve dinimize karşı nefret dilini ifade özgürlüğü ve demokrasi olarak nitelendirmemeleri ve önlem almaları gerektiğini hatırlatmak isterim. İki vatandaşımızın yaralandığını öğrendik. Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuya. Hayati tehlikeleri yok.''

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.