SON DAKİKA
Hava Durumu

Turistler akın ediyor! Neyden yapıldığını duyan şoke oluyor

Bu garip yapı, Panama'daki Bocas del Toro eyaletinin ana adası olan Isla Colon'daki tropik bitki örtüsü arasında yükselen bir ortaçağ kalesi gibi görünüyor. İnşaasında yaklaşık 40 bin pet şişe kullanıldı. Amacı plastik atık sorununa dikkat çekmek.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2019 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2019 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Turistler akın ediyor! Neyden yapıldığını duyan şoke oluyor
1Binanın cephesinde ve içinde okyanusların nasıl kirlendiğinin resimleri yer alıyor. Future Ocean araştırma grubuna göre, dünyada her yıl üretilen 300 milyon tonun üzerindeki plastikten sadece küçük bir kısmı geri dönüştürülüyor. Çoğu denizlere karışıyor. Bu miktar 2010’da 4,8 ile 12,7 milyon ton arasındaydı.

2Kanadalı Robert Bezeau aslında 9 yıl önce Bocas del Toro’ya geldiğinde emekliliğin tadını çıkarmak istiyordu. Atık üretimini analiz eden ada yetkililerinin yaptığı bir soruşturmaya katıldığında plastik atıklara karşı bir kampanya yürüttü. Ve onun için her şey değişti.3Her yıl takım adalara çoğunlukla ABD ve Kanada'dan yüzbinlerce tatilci geliyor. Adalar bohem barları ve restoranlarının yanında mangrov ormanları, sıcak hava, temiz su ve harika kumsallar barındırıyor.

Fakat bu, fazla miktarda atığı da beraberinde getiriyor. Ve bir çoğu da yetersiz kapasite nedeniyle denizlere gidiyor.462 kilometrekarelik küçük ada üzerinde her yıl 1,5 milyon plastik şişe birikiyor. Robert Bezeau bunları toplayıp bina projeleri için kullanıyor. Sadece içecek için üretilen tipik pet şişeleri kullanıyor. Diğer türlerde çok fazla yağ var ve yanıcı.5Plastik şişeler duvar oluşturmak için demirden yapılmış kafeslerin içine istifleniyor. Her parça için 300 adet yarım litrelik ya da 120 adet 1,5 litrelik pet şişe yeterli geliyor. Yalnızca Ortaçağ tarzı üçgen şeklindeki pencereler gibi belirli bölümler bu kalıba uymuyor. Ardından duvarlar ince bir çimentoyla kaplanıyor.6Bu tür bir yapı özellikle 14 bin şişe gerektiren basit bungalovlar için uygun.

Bezeau, gelişmekte olan ülkelerde insanlara ucuz bir yapı malzemesi olarak plastik şişe kullanımını öğretebileceği bir eğitim merkezi inşa etmek istiyor. Bir avantajı da şişenin içindeki havanın sıcağı yalıtması.7İnşaat sırasında bu kadar güzel görünmeyen şeyler, aslında çoğumuzun yaşamayı seveceği güzel bir eve dönüşüyor.810 metre karelik bir ev için 14 bin plastik şişe kullanıyorlar. Köydeki evler enerji tasarrufu da yapıyor. Bir plastik şişenin evinin dış ve iç duvarları arasındaki sıcaklık farkı 2 derece. Böylece ısıtma ya da soğutmaya da ihtiyaç yok.9Bu ada, yılda ortalama 5 gün kalan ve 100 binden fazla ziyaretçi alıyordu. Artık 500 bin ziyareti var. Her ziyaretçi günde sadece iki içki tüketirse, küçük bir adada geride bıraktığı yılda 1 milyon plastik şişesi doluyor. Bunu da doğaya yeniden kazandırmak yine emek istiyor.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.