SON DAKİKA
Hava Durumu

Venezuela'da askeri darbe girişimi

Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı. Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı. Darbe girişiminin ardından Maduro yaptığı açıklamada "Asker bana tam bağlılığını bildirdi" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2019 17:29
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2019 17:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Venezuela'da askeri darbe girişimi
Venezuela hükümeti, bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.
 
Venezuela’da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden ve ABD ile birlikte Avrupa ülkelerinin de tanıdığı Juan Guaido, askeri birlikleri ve Venezuela halkına "sokağa çıkın" çağrısında bulundu.Venezuela'da halka ve askeri birliklere sokağa dökülmeleri için çağrıda bulunan Guaido, “Venezuela, siyasi bir çatışmaya gömüldü. Özgürlüğümüzü kurtarmak için birlikte sokağa çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
Başkent Caracas’ta arkasına aldığı üniformalı askerlerle çağrı yapan Guaido, hükümetin yetkilerini üstlenmek için şiddete başvurmadan mücadele edeceğini vurguladı.
 
Cabello, halkı devlet başkanlığı sarayında toplanmaya çağırdı
 
 Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halka, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanma çağrısında bulundu.
 
Cabello, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin başlattığı darbe girişimi üzerine devlet televizyonuna telefonla bağlanarak açıklama yaptı.
 
Kurucu Meclis Başkanı Cabello, hükümet destekçilerine, Bolivarcı devrimleri ve Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayı Miraflores'de toplanmaları çağrısı yaparken, Caracas yönetiminin serinkanlı davrandığını söyledi.Cabello, darbeci askerlerin toplandığı Carlota hava üssüne müdahale edilmediğini de sözlerine ekledi.
 
Muhalif lider Leopoldo Lopez serbest bırakıldı
 
 Venezuela'da ev hapsindeki muhalif lider Leopoldo Lopez, serbest bırakılmasının ardından, Karakas'taki Generalisimo Francisco de Miranda "La Carlota" askeri üssü yakınlarında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Destekçileri Lopez'e sevgi gösterisinden bulundu.
 
 Savunma Bakanı Lopez'den açıklama
 
 Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, Venezuela silahlı kuvvetlerinin kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido öncülüğündeki darbe girişimine karşı koyacaklarını bildirdi.Twitter'dan açıklama yapan Lopez, ülkede şiddet ortamı oluşturmayı hedefleyen bu darbe girişimini reddettiklerini belirterek, "Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir." ifadelerini kullandı.
 
Guadio ve yanındakileri, kamuya açık bir alanda halkı galeyana getirmek için provokasyon yapmakla suçlayan Lopez, "Biz silahlı kuvvetler olarak ülkenin kuruluşundan bu yana Bolivarcı Cumhuriyeti ve anayasal düzenin yanında yer aldık. Hainler asla başarılı olamayacak." değerlendirmesinde bulundu.
 
Küba ve Bolivya'dan "Maduro'nun yanındayız" mesajı
 
 Küba ve Bolivya, Venezuela'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido öncülüğündeki darbe girişimine karşı mevcut hükümetin yanında olduklarını bildirdi.Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız." ifadelerini kullandı.Morales de "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız." değerlendirmesinde bulundu.
 
 ABD'den ilk açıklama
 
 Venezuela'daki darbe girişimi ile ilgili ABD'den ilk açıklama geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Başkan Trump Venezuela'daki durumla ilgili bilgilendirildi, durumu yakından takip ediyor" ifadeleri kullanıldı.
 
 İspanya: Venezuela'nın çözümü seçimle olmalı
 
 Guaido'yu geçici başkan olarak tanıyan İspanya ise Venezuela'daki darbe girişimini desteklemediğini açıkladı. İspanya'da hükümet sözcüsü Isabel Celaa, "Venezuela'nın çözümünün seçimlerle birlikte gelmesi gerektiğine şüphemiz yok, İspanya herhangi bir askeri darbeyi desteklemiyor" dedi.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.