SON DAKİKA
Hava Durumu

Hatice Kübra İlgün: “Hedefim, olimpiyatlarda altın madalya kazanmak’’

On TV ekranlarında yayınlanan ve Mehmet Çetinkaya’nın sunduğu On’da Gündem programına Büyükşehir Belediyesporlu Olimpiyat Üçüncüsü Milli Taekwondocu Hatice Kübra İlgün konuk oldu. Programda Olimpiyatlar, Taekwondo ve Hatice Kübra İlgün’in sporculuk kariyerine ilişkin konuşuldu. Hatice Kübra İlgün hedefinin olimpiyatlarda altın madalya kazanmak olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2021 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2021 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Hatice Kübra İlgün: “Hedefim, olimpiyatlarda altın madalya kazanmak’’

Özel Haber / Gizem Muti

Taekwondoya başlama hikayesini ve kariyerini anlatan Hatice Kübra İlgün ‘’Ben 1993 yılında Kars’ta doğdum. Daha sonra Bursa’ya taşındık ve taekwondoya Bursa’da başladım. Okulumuza gelen öğrenci seçmeye gelen antrenörüm ve beden eğitimi öğretmenlerinin beni keşfetmesi ile taekwondoya başladım. İlk başta taekwondonun ne olduğunu bilmiyordum fakat daha sonraları hoşuma gitmeye başladı. Biz yaklaşık yüz sporcu halinde başladık. Bulunduğumuz salonun zemini betondu. Normalde taekwondo tatemide yapılır. O zamanlar şartların en zor olduğu zamanlardan biriydi. Antrenörüm bendeki yeteneği fark edince ayrı bir gruba aldı.

İlk katıldığım Türkiye Şampiyonası’nda ikinci oldum. 2009’da milli takım sporcusu olarak seçmeleri kazandım. Ardından uluslararası turnuvaya gittim. Orada şampiyon oldum. Şu anda Bursa Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün sporcusuyum. 2013 yılında Akdeniz oyunlarında ikinci oldum, Ümitler Avrupa üçüncülüğü, büyükler dünya ikinciliği, Avrupa ikinciliği, Grand Prix’lerde şampiyonluğum var. 2019’da dört Grand Prix’te madalya alan tek Türk taekwondocu olarak tarihe geçtim. Olimpiyatlara katılışım Grand Prix’lerden sonra belli oldu.

Olimpiyatlarda altın madalya almayı çok istiyordum. 2024’te altın madalya alabilirim. Biz yaklaşık dört yıl boyunca olimpiyatlar için puan topluyoruz. Girdiğimiz uluslararası turnuvalar var ve bunlar 10-20 puanlık maçlar. Buralarda madalya almak ve bu puanı toplamak gerekiyor. Yılda 40 puan topluyoruz ama Grand Prix’ler, Dünya Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonası bu 40 puana dahil değil. Ekstra olarak yazılıyor. Olimpiyat sıralamasında 57 kiloda ilk beşe girdiğiniz an direkt olimpiyatlara katılabiliyorsunuz. Bunun dışında Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında elemeler oluyor. Buralardan da ikişer sporcu geliyor ve 16 sporcu olarak olimpiyatlara katılabiliyorsunuz. Bu kolay bir şey değil. Bence olimpiyatlarda madalya almak, olimpiyatlara katılmaktan daha kolay. Benim performansım 2019 yılında zirvedeydi. Olimpiyatlar o yıl yapılsaydı madalya alacağıma inanıyordum, hatta şampiyon da olabilirdim. Örneğin yenildiğim rakibimi daha önce beş kez yenmiştim ve ilk kez o maçta yenildim. Olimpiyatlara taekwondoda dört bayan ve bir erkek sporcu olarak katıldık ve iki madalya ile döndük. Diğer branşlarla beraber toplamda Türkiye adına 13 madalya alarak rekor kırdık.’’ dedi.

2020 Olimpiyatları

2020 Olimpiyatları’nda bronz madalya kazanarak ülkemizi gururlandıran Hatice Kübra İlgün olimpiyatlar hakkında ‘’Japonya’ya 105 sporcu ile beraber özel uçakla gittik. Oraya vardığımızda 7-8 saat kadar havalimanında beklemek zorunda kaldık. Covid testlerimizin yapılması gerekiyordu ve negatif çıktığı an olimpiyat köyüne hareket edecektik. Uzun bir uçak yolculuğundan sonra o kadar beklemek bizim için çok yorucuydu. Covid-19 salgını olduğu için ben olimpiyat köyünde pek gezemedim açıkçası. Beş günlük bir alışma sürecimiz oldu. Benim ayın 25’inde müsabakam vardı zaten. Mücadelelerin yapıldığı salonun seyircisiz olması benim için avantajdı. Çünkü ben çok heyecanlanmıştım. Olimpiyatlar sporun zirvesi ve her şey orada altı dakikalık bir müsabaka içerisinde belli oluyor.

Daha önceden defalarca yendiğim rakibe yenilmek de olimpiyatların cilvesi diyebilirim. Yenildikten sonra ağlamadım. Sonrasında iki maça daha çıkmam gerekiyordu. O iki maçtan sonra ağladım ve gördüm ki benimle beraber tüm Türkiye ağlamış. Böyle çok mesaj aldım. Olimpiyatlara gitmeden önce o ringde Türk bayrağı ile tur atmayı hayal ediyordum. Fakat bunu altın madalya alacağım an olarak hayal ediyordum. Üçüncülük maçını kazandım ve ringde Türk bayrağı ile tur atmak bana nasip oldu. Biraz buruk hissediyorum. Bunun nedeni altın madalya alamamış olmam. Hatalarımı, eksiklerimi tamamlamam gerekiyormuş diye düşünüyorum. Psikolojik,fiziksel, sağlık, beslenme, her şeyimizi ayarlamamız gerekiyor. Zaten ben 16 yıldır taekwondoya göre hayatımı sürdürüyorum. Hedefim olpiyatlarda altın madalya almak. Almadan da bırakacağımı düşünüyorum.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Hayatımı Taekwondoya göre ayarlıyorum’’

Bireysel sporlara yeterince destek verilmediğinin altını çizen Hatice Kübra İlgün ‘’Biz futboldaki bir transfer kadar konuşulamıyoruz. Evet olimpiyatlarda madalya aldık ama olimpiyatlar sporun zirvesi olduğu için konuşuldu. Fakat olimpiyatlarda neden bir takımımız yok? Yeterince destek olduğunu düşünmüyorum. Genel olarak bilinmiyoruz. Şu an biraz daha gözde olduğum için Bursa’da her yerde tanınıyorum. Çünkü gerçekten yeterince destek verildi ve Bursa’nın tarihine geçtiğim için medyada fazla yer verildi ama ben veya diğer arkadaşlarım dünya ve Avrupa şampiyonalarında madalya alırken bu kadar bilinmiyorduk. Aslında bilinmemiz gerekirdi çünkü hepimizin amacı ülkemizi temsil etmek. Futbol da, basketbol da, taekwondo da aynı ama bireysel branşlar biraz geri planda kalıyor. Bir hedefim var ve oraya tırmanmam gerekiyor. Bu yüzden daha çok çalışmalıyım. Üçüncülük maçını kazandığımda Cumhurbaşkanımız beni aradı ve tebrik etti. Külliyede bizi ağırladığında sayın Cumhurbaşkanımız benden Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında gümüş madalyalar almam üzerine bir dahaki sefer için altın madalya istediğini söylemişti. Bir söz verdim ve bunu 2024’te gerçekleştirmek istiyorum.  Bize bu yolda en çok destek veren ailelerimiz oldu ve Cumhurbaşkanımızın külliyede bizimle birlikte ailelerimizi de ağırlaması çok güzeldi. Gerçekten sporu ve sporcuyu desteklediğini biliyoruz. Ona buradan çok teşekkür ediyorum. Her zaman yanımızda olduğunu hissettik.

Ben antrenmanlarımı Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi’nde yapıyordum. Hala da orada yapıyorum. Çünkü eylül ayında bir müsabakam var. Orada hem güzel bir ortam var hem de olimpiyatlara hazırlanan sporcular için kalma yerleri, yemekhaneleri, ortamı, personelin ilgisi gerçekten çok iyi. Orada Serkan müdürümüz vardı, bana çok destek oldu. Bana antrenmanlarımı yapmam için oda verildi. İlgileri de alakaları çok fazla. Olimpiyatlar için sporculara antrenman, sağlık, beslenme, dinlenme için çok iyi bir yer yapılmış. Ben Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne 2019 yılında geçtim. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne geçmeseydim olimpiyatlara gidemezdim. Ondan önce turnuvalara gidiyordum, belli maddi imkansızlıklar vardı. Taekwondo branşı Bursa Büyükşehir’de benim için açıldı. Çünkü olimpiyatlara gideceğime dair Belediye Başkanımıza söz verdim. O da bunu başaracağımı biliyordu.  En çok da ona mahcup olmadığım için seviniyorum. Çünkü büyük emek sarf etti benim için. 2019’dan beri oradayım ve Dünya ve Avrupa Şampiyonası derecelerimi, Grand Prix başarılarımı Bursa Büyükşehir’de kazandım. Bursa’ya ilkleri yaşatmaya devam ediyorum. Başkanımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ben her şeyimi taekwondoya göre ayarlıyorum.

Taekwondonun doğası zaten disiplindir. 2019 yılında Japonya’da Grand Prix’te mücadele ediyordum. Orada rakibimin antrenörü kendi sporcusunu dinlendirmek için kart kaldırdı ve itiraz etti. Ardından onların itirazı kabul edilmedi. İki farkla yeniliyordum ve ya iki puanlık bir hamle yapacaktım ya da üç puanlık. Sonrasında üç puan almayı denedim ve bunu başararak maçı kazandım. Ardından o turnuvada şampiyon oldum. O anı hiç unutamıyorum. Herhalde kariyerim boyunca unutamayacağım tek maç odur. Jimnastik temeli olan sporcuların ileride taekwondoda iyi yerlere gelebileceğini düşünüyorum. Bence taekwondonun yaşı yok. 5-6 yaşlarında çocuklar biraz daha oyun amaçlı geliyorlar. Beş yaşından başlayan sporcularımız var. Şu an 13-14 yaşlarındalar ve yıldızlarda milli takıma girdiler. 8 yaştan sonra çocuklar bilinçli olarak bu sporru yapabilirim diyor. Taekwondo sert bir spor gibi görünüyor ama çok korunaklı bir spor. Korumalıklar takıyoruz. Ben ilk zamanlar çok sakatlanıyordum ama o dönemlerde taekwondonun sistemi farklıydı. Zamanla ailelerde bilinç oluşuyor.’’ şeklinde konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.