SON DAKİKA
Hava Durumu

İçine ilk kez girildi

Artvin'in Karçhal Dağı'nın eteklerinde sarp kayalıkta bulunan ve 1100 yıl önce yapıldığı tahmin edilen asırlık kilise, bölge halkının yoğun çabası sonucunda doğa tutkunları ve fotoğrafçılar aracılığıyla görüntülendi. Geçtiğimiz yıl drone yardımıyla keşfedilen kilisenin içine de ilk kez girildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2021 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2021 12:13
Kaynak: İHA
İçine ilk kez girildi

Doğasıyla büyüleyen Artvin'de keşfedilen tarihi kilise, ziyaretçileri adeta büyüledi. Karçhal Dağı eteklerindeki sarp kayalıklarda drone yardımıyla keşfedilen, 1100 yıllık olduğu tahmin edilen ve Artvin'in Sümela'sı olarak anılan kilisenin içinde kemer köprü, soğuk hava depoları, mahzenler ve yer altı mağaraları tespit edildi.

KAYALIKLARIN ARASINDA KEŞFEDİLDİ, İLK KEZ İÇİNE GİRİLDİ

3 bin 428 rakımlı Karçhal Dağı’nın eteklerinde yer alan asırlık kilise, görenleri kendine hayran bırakıyor.



Tarih kitaplarında 'Nukha Sakdari’ adı verilen, bölge halkı tarafından ise 'Kilayet Manastırı’ ya da ’Bakireler Kilisesi’ olarak bilinen yapı, zor ve dik bir yamaçta kayaların üzerinde yer alıyor.



Artvin’in Sümela'sı olarak adlandırılan ve zorlu patika yollardan ulaşım sağlanan kilisenin restore edilerek, inanç turizmine kazandırılması isteniyor.



Kitabesi bulunmayan yapının bölgede önemli dini faaliyetlerde bulunan rahip Grigor Kanzda tarafından kurulduğu tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz yıl drone yardımıyla fotoğrafları çekilen kilise, doğa tutkunları ve fotoğrafçıların yoğun uğraşı sonucunda içine de girildi
Amatör fotoğrafçı ve aynı zamanda turizm rehberliğini yapan Osman Demir ve ekibi, zorlu kayalıklardan kilisenin içine girmeyi başardı.



Kilisenin içini ilk kez görüntüleyen Demir, böğle halkı tarafından tarihi kilisenin korunmasını ve inanç turizmine kazandırılmasını istendiğini ifade etti.



Kilisenin sarp bir kayanın üzerinde yer aldığını ifade eden Demir “Bu kilise Karadeniz’in ikinci Sümela’sı olarak da biliniyor. Kilisenin bulunduğu alanda ayrıca küçük şapel, gözetleme kuleleri var. Biri tamamen yıkılmış, birinin ise beden duvarları hala ayakta. Kiliseyle bağlantılı olduğu, kemer köprü, soğuk hava depoları, mahzenler ve yer altı mağaralarının bulunuyor. Buda dönemin oldukça stratejik öneme sahip bir olduğunu da gösteriyor” dedi.



Osman Demir kilisenin içinde çekilmiş fotoğrafları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim ettiklerini ifade etti. 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.