SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul'un iki ilçesinde oylar yeniden sayılacak

İstanbul İl Seçim Kurulu, Beylikdüzü ve Şişli'de geçersiz oyların yeniden sayılması ve geçersiz oyların tespitinin mümkün olmadığının anlaşılması durumunda, o sandıktaki İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığına ilişkin tüm oyların da yeniden sayıma tabi tutulmasını kararlaştırdı.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2019 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2019 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
İstanbul'un iki ilçesinde oylar yeniden sayılacak
İstanbul İl Seçim Kurulu’nun kararında, AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı Dilaver Sargın'ın  Beylikdüzü İlçe Seçim Kurullarına başvurarak, oy sayım ve döküm işlemleriyle  sandık sonuç tutanaklarının yeniden düzenlenmesi, geçersiz oyların yeniden  sayılması, tutanaktaki hataların düzeltilmesi ve İBB Başkanlığına ait oy  pusulalarının tümünün sayılarak birleştirme tutanaklarının buna göre  düzeltilmesine karar verilmesi yönünde itirazda bulunduğu hatırlatıldı.
 
 Bu itirazların, Beylikdüzü İlçe Seçim Kurullarınca reddedildiği, bunun  üzerine İstanbul İl Seçim Kuruluna başvurulduğu bilgisi verilen kararda, bu  itirazlarla ilgili kararın, İstanbul genelinde aynı sebebe dayanan itirazlar  hakkında, farklı uygulama ve sonuçlar doğmaması gözetilerek verildiği ifade  edildi.
 
Taleplerin kısmen kabul edildiği, sandık sonuç tutanaklarına hatalı  giriş yapıldığı iddialarına ilişkin, ilçe seçim kurulları tarafından resen  düzeltmeler yapıldığı ve maddi hataların düzeltilmesi için her zaman işlem  yapılabileceği aktarılan kararda, Beylikdüzü İlçe Seçim Kurulunun bu yöndeki ret  kararının kaldırılması talebinin reddine karar verildiği bildirildi.
 
Tüm oyların yeniden sayılması talebinin de gerekçesi ve delili  olmadığı gerekçesiyle reddine hükmedilen kurul kararında, geçersiz oylar yönünde  ise "çoğun içinde az vardır" kuralı uyarınca 298 sayılı yasanın 105. maddesinin  2. fıkrasındaki, "geçersiz sayılan oy pusulası sayısı ve geçersizlik sebebi  işlenmek zorundadır" hükmüne göre, bu hususların sonuç tutanaklarına hiç  yazılmadığı gerekçesiyle geçersiz oyların yeniden sayılmasına, Beylikdüzü İlçe  Seçim Kurulları kararlarının bu yönden kaldırılmasına karar verildi.
 
''GEÇERSİZ OYLARIN TESPİTİNİN MÜMKÜN OLMADIĞI ANLAŞILIRSA TÜM OYLAR YENİDEN SAYILACAK"
 
Kararda, "Ancak seçim torbasının açılmasından sonra geçersiz oylar  ayrı şekilde bağlanıp mühürlenmediği ve diğer oylarla karıştırıldığı veya ilgili  tutanaktaki geçersiz oy sayısının tutanakta yazılandan eksik ya da fazla olması  ve bu şekilde geçersiz oyların tespitinin mümkün olmadığının anlaşılması  durumunda, o sandıkta Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ilişkin tüm oyların  yeniden sayılarak sandık sonuç tutanağının yeniden düzenlenmesi gerektiğine,  YSK'nın 3 Nisan 2019 tarihli kararı, 3. maddesi uyarınca yeniden yapılan sayımla  ortaya çıkan sonucun tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar yönünden geçerli olması  gerektiğine oy birliğiyle karar verildi." denildi.
 
ŞİŞLİ'DE DE YENİDEN SAYIM KARARI
 
İstanbul İl Seçim Kurulu, AK Parti Şişli İlçe Başkanlığının itirazına  yönelik talebi de karar bağladı. Kurul, Beylikdüzü'ndeki sayıma ilişkin verdiği  kararının aynısını uygulayarak, Şişli 1. İlçe seçim Kurulu ve Şişli 2. İlçe Seçim  Kurulu için de hüküm kurdu.
 
Böylece, Şişli 1. ve 2. İlçe Seçim Kurulunda geçersiz oylar yeniden  sayılacak geçersiz oyların tespitinin mümkün olmadığının anlaşılması durumunda, o  sandıktaki İBB Başkanlığına ilişkin tüm oylar, yeniden sayıma tabi tutulacak.
 
 Öte yandan dün, Beyoğlu ve Maltepe ilçelerinin tamamında geçersiz oy  sayımı yönünde karar verilmişti.
 
 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.