SON DAKİKA
Hava Durumu

Mars'ta muhteşem keşif!

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Mars'taki keşif aracı Curiosity tarafından toplanan tortu örneklerinin yeni bir analizi, karbonun varlığını ortaya çıkardı. Bu, kızıl gezegende daha önce var olan muhtemel yaşamın açıklamasını yapabilir.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2022 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2022 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Mars'ta muhteşem keşif!

Mars'ta yaşam var mı? ya da Mars'ta bir zamanlar yaşam var mıydı?... Cevabı fazlasıyla merak edilen bu gibi soruların henüz kesin bir yanıtı yok. Ancak ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Mars'taki keşif aracı Curiosity'nin yaptığı karbon keşfi, bize soruların cevabına ulaşmamız adına bir ışık tutabilir.

TORTU ÖRNEKLERİ KARBONUN VARLIĞINI ORTAYA KOYDU

CNN'in haberine göre; Curiosity tarafından toplanan tortu örneklerinin yeni bir analizi, karbonun varlığını ortaya çıkardı. Bu durum, kızıl gezegen olarak bilinen Mars'ta daha önce var olması muhtemel yaşamın açıklamasını yapabilir.

thumbs_b_c_b880cd14eb6bf56971d0a0a87e4fb633
DÜNYA'DAKİ TÜM YAŞAMIN TEMELİ: KARBON

Karbon, Dünya'daki tüm yaşamın temeli olarak nitelendiriliyor ve karbon döngüsü karbon atomlarının geri dönüşümünün doğal süreci olarak biliniyor. Kendi gezegenimizde karbon atomları atmosferden yere ve yerden atmosfere geri dönerken bir döngüden geçiyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresine (NOAA) göre karbonumuzun çoğu kayalarda ve tortularda yer alıyor, geri kalanı ise okyanuslarda atmosferde ve organizmalarda bulunuyor.

YAŞAM OLUP OLMADIĞINI BELİRLEMEK İÇİN KULLANILABİLİRLER

Bu nedenle karbon atomları, geri dönüşüm döngüleri ile birlikte Dünya'daki biyolojik aktivitenin temelini oluşturuyor. Böylece, araştırmacıların Mars'ta yaşamın olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olmak için kullanılabilirler.

Yeni çalışmanın bulguları, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayınlandı.

CURIOSITY, 2012'DE MARS'A İNDİ

NASA’nın Curiosity gezgini, Ağustos 2012'de Mars'taki Gale Krateri'ne iniş yapmıştı. Adını Avustralyalı gökbilimci Walter F. Gale'den alan 96 millik (154,5 kilometrelik) krater, muhtemelen 3,5 milyar ila 3,8 milyar yıl önce bir meteor çarpmasıyla oluşmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.