SON DAKİKA
Hava Durumu

Nereden nereye...

Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım soruşturması dün başladı. Nobel Barış Ödüllü Myanmar lideri Aung San Suu Çi, Lahey’de, ülkesinin Arakanlı Müslümanlara yaptığı vahşeti savunacak...

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2019 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2019 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Nereden nereye...
Gambiya tarafından Myanmar’a karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açılan, “Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması”na yönelik dava dün görülmeye başlandı. Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan UAD’de açılan davayla ilgili 12 Aralık’a kadar sürecek duruşmalarda, Gambiya’nın tedbir kararı talepleri ve Myanmar’ın itirazları dinlenecek. Myanmar’ı, Müslümanları hedef alan katliama sessiz kalmak hatta reddetmekle suçlanan Nobel Barış Ödülü sahibi Myanmar lideri Aung San Suu Kyi savunuyor.

Duruşmanın ilk gününde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına Myanmar’a karşı dava açan Gambiya, Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın sürdüğünü belirterek, vahşetin derhal durdurulmasını talep etti. Gambiya’nın tedbir talepleri arasında Myanmar’ın soykırıma dair delilleri yok etmesinin önüne geçilmesi ve soykırımın önlenmesine yönelik aldığı tedbirlerin düzenli olarak raporlanması da bulunuyor.


Nereden nereye...

Nereden nereye...


Neden savunuyor?

Kendisi de yıllarca haksızlığa karşı mücadele eden, bir demokrasi savunucusu olarak görülen ve uzun dönem ev hapsinde tutulan Myanmar lideri Aung San Suu Çi’nin, kendisine bu baskıları uygulayan Myanmar ordusunun yaptıklarını mahkemede savunuyor olması dikkat çekiyor.
Her ne kadar Myanmar ordusu üzerinde herhangi bir gücü olmadığı bilinse de, Müslümanlara yönelik düzenlenen operasyonların 1991 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Suu Çi’nin de prestijini olumsuz etkiliyor. Birleşmiş Milletler, SuuÇi’yi “suç ortağı” olarak tanımlarken, uzmanlar, Myanmar liderinin bizzat savunma yapmasını ülke içindeki siyasi hesaplara bağlıyor.

Myanmar lideri, eşi başka bir ülke vatandaşı olduğu için resmen “devlet başkanı” unvanını alamıyor.

Arakan’da 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı. BM’ye göre, Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor. Mahkeme Myanmar’a karşı açıldı ve soykırım yapıldığı yönünde bir karar çıkmasının bu ülkeye büyük olumsuz etkisi olacağı ve yaptırımlara maruz kalacağı tahmin ediliyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.