SON DAKİKA
Hava Durumu

Ramazan öncesi yüzde 35 zam gelince...

Ramazan ayında et fiyatlarına zam yapılmasını önlemek amacıyla Et ve Süt Kurumu’na 150 milyon lira kaynak aktarıldı. Et ve Süt Kurumu, bu parayı et fiyatlarındaki artışı dizginlemek için kullanacak ve piyasaya ucuz et vermeye devam edecek

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2019 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2019 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Ramazan öncesi yüzde 35 zam gelince...
Her Ramazan öncesi gıda fiyatlarına yapılan zamların bu Ramazan ayında da yaşanmaması için devlet bir dizi tedbiri devreye aldı. Sebze ve meyvede tanzim satışlar devam ederken, et fiyatlarına yapılması muhtemel zammın önüne geçmek için Et ve Süt Kurumu’na (ESK) 150 milyon liralık kaynak aktarıldı. ESK bu parayı et fiyatlarına yapılacak zammı engellemek amacıyla kullanacak ve piyasaya ucuz et vermeye devam edecek.
 
Dalgalanmaya karşı
 
Et piyasasının düzenlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, ihtiyaç duyulması halinde et fiyatlarındaki dalgalanmayı önlemek amacıyla ESK tarafından yapılacak alım satımlardaki fiyat farkı için 2019’da tarımsal destekleme bütçesinden 150 milyon TL’ye kadar destekleme yapılacak.
 
 
Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak Ziraat Bankası’na hizmetlerinden dolayı, ödenen tutarın yüzde 0.2’si komisyon olarak ayrıca ödenecek. Uygulamaya ilişkin esaslar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca çıkarılacak tebliğle belirlenecek. Karar 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
 
Öte yandan, marketlerde ucuz et olarak adlandırılan kıyma ve kuşbaşına yüzde 35’e varan oranda zam geldi.
 
Ulusal market zincirlerinde daha önce 500 gramlık paketlerde 14.50 TL’ye satılan kıymanın fiyatı yüzde 31 oranında zamlanarak 18.95 liraya yükseltildi. Aynı şekilde, daha önce 500 gramlık paketlerde 15.50 TL’ye satılan kuşbaşının fiyatı da yüzde 35 oranında zamlanarak 20.95 liraya çıktı.
 
 
 
‘Ramazan’da zam yok’
 
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Bundan önceki iki Ramazan’da zam yapmamıştık, bu Ramazan ayında da ürünlerimize zam yapmayacağız” dedi.
 
Bir hafta önce fiyatlarda hafif bir kıpırdanma olduğunu hatırlatan Yalçındağ, “Et fiyatlarında, ürünlerin maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle bir artış trendi oldu. Bu süreçte Ankara’da bir toplantı yapıldı. Toplantıda fiyatların daha ileri gitmemesi yönünde karar alındı. Bundan önceki iki Ramazan ayında da zam yapmadığımız gibi, bu Ramazan’da da zam yapmayacağız” diye konuştu.
 
‘Gizli zam’ modasına kıyma da uydu
 

İndirim marketlerinde satılan ‘ucuz et’e de gizli zam yapıldı. 14.50 TL’ye 500 gram olarak satılan kıymanın fiyatı aynı kalırken paketteki kıyma miktarı 400 grama düşürüldü. Böylece kıymaya yüzde 24 oranında gizli zam yapılmış oldu. Daha önce kilosu 29 lira olan kıymanın fiyatı gizli zamla birlikte 36 liraya yükseldi.
 
Aynı şekilde 15.50 TL’ye satılan 500 gram kuşbaşının fiyatı aynı kalırken paketteki kuşbaşı miktarı da 400 grama düşürüldü. böylece kuşbaşına da yüzde 25 zam yapılmış oldu. Daha önce kilosu 31 lira olan kuşbaşının fiyatı gizli zamla birlikte 39 liraya yükseldi.
 
2017 Kasım’ında vatandaşın daha uygun fiyatla et alabilmesi için ‘ucuz et’ projesine başlanmıştı. Proje kapsamında Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen etler yurt çapındaki marketlerde satışa sunuluyor.
 
 
 
 
 
 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.