SON DAKİKA
Hava Durumu

Şükrü Tekbudak: “SİSTEMİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2019 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2019 20:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Şükrü Tekbudak: “SİSTEMİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”
Özel Haber / Mehmet Ergül

Bursaspor eski Futbolcusu Şükrü Tekbudak On TV'de Cevat Türe'nin konuğu oldu.
On TV ekranlarına gelen Bursaspor Gündemi programının konuğu Bursasporlu eski futbolcu Şükrü Tekbudak oldu. Yeni Marmara Gazetesi Yayın Yönetmeni Cevat Türe’nin sorularını yanıtlayan Tekbudak, Bursaspor’un Balıkesirspor maçını değerlendirdi. Geçmiş maçlara bakıldığı zaman oyun sisteminin aynı olduğunu belirten Tekbudak, “Olmayan oyun sisteminden bahsediyoruz. Elimizdeki 13 tane takviyeli kadrodan maalesef ilk 3 haftadaki oyunu çıkaracak bir ekip çıkaramadık. Takımın iskeletinin olmaması teknik direktörden kaynaklanıyor. Sezon başında 3 hafta oynamış birbirinden pırlanta, Bursa taraftarından onay görmüş yoğun bir kadro var. Tahta açılacak mı açılmayacak mı derken, ilk üç hafta başarılı bir kadro vardı. Karagümrük maçını bir kaza olarak düşünebiliriz. Ama 13 kişinin gelmesinden sonra oyun sisteminde bir ağırlık oldu, kilitlenen bir oyun ortaya çıktı. 4-4-1 ve 5-4-1 denilen sisteme dönüldü. Aynı şekilde karşı tarafta genelde aynı taktikle oynadığı zaman oyun kilitleniyor. Orta sahadan ileriye dönecek hücum edecek adamların azlığı Bursaspor’un skor almasını engelliyor. Kazandığımız 3-1 Osmanlı maçını bile biliyorsunuz hengâmelerle atlattık. Seyirci hep tespih çekerek maç seyrediyor. Dolayısıyla sürekli bahsediyoruz kamuoyunun da genel görüşü, sistemli bir oyun olmadığı yönünde. Bireysel becerilere kalmış bir oyun, bakıyoruz kişilerin performansları değişik olduğu zaman bir hafta iyi bir hafta kötü oluyoruz. Ümit bağladığımız özellikle Özer, orta sahadaki Selçuk, Seleznyov, katkılarının az olduğu görülüyor. Zaten Seleznyov oynamıyor onu demek istiyorum. Özer oynayan bir oyuncu. 8 haftalık süre doldu artık.  Özer’in sürekli performansını arttırıp, oyun kurması, ataklara başlaması, gol atması lazım. Ondan çok şeyler bekliyoruz. Geçen hafta takımın galip gelmesinde önemli bir rol oynadı. Ama biz o istikrarı sürekli bekliyoruz. Bunları isterken biz kendimiz olarak istiyoruz. Oyuncuların mental yapısını bilmediğimiz için gittikçe geriye giden bir yapı var. Oyuncuların bazılarının performansı düştü. Sahada örneğin Aykut güvenilerek koyulan adam ama şimdi sanki el freni gibi hareket ediyor” şeklinde konuştu.

“SİSTEMİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”

Cevat Türe’nin “Bu sorunlar sürekli takım değiştirmekten kaynaklanıyor olabilir mi?” sorusuna Tekbudak “Ondan kaynaklı da olabilir, bir de şöyle düşünüyorum; tekrar geçen seneye dönerek futbolcuların parası ödeniyor mu ödenmiyor mu, kafaları rahat mı değil mi? Dediğim gibi en önemli faktörlerden biri bu. Öyle bir handikapımız olursa maalesef gelecekte çok ümitli olmayabiliriz. Eğer o para yatmazsa 6 puan gidiyor, ligden düşürülüyor. Kesinlikle kazancı yok. Önceki zamanlar spor kamuoyu da farklıydı. Düştüğümüz sene ilgi arttı. İş adamları sahip çıktı. O zamanlar Bursalılık faktörleri ön plana çıkıyordu. Şimdi bu kalmadı. Mesut Mestan oraya sanki böyle kahraman gibi çıktı ve üstlendi. Şimdi bunu desteklemek lazım ama nereye kadar? Her zaman söylüyoruz açık olmak zorundalar, tribünlerin hali ortada. Bursaspor kapalı kutu gibi, her oyunda böyle geri gidecekse biz gol atamayız. Bakın Kubilay tek başına kaldığı zaman hiçbir işe yaramıyor. Bu oyunun 4-4-2, 4-3-3’e dönmesi lazım. Takımlar genelde gol yememeye bakıyor. Sonuçlara baktım gelirken 5 tane beraberlik var. 9 maçın 5’i berabere bitmiş. Geçtiğimiz hafta 2 tane 3-2’lik maç var. Diğerleri 1-1 0-0 yani gol üretilmiyor. Dolayısıyla her takımdan önce zaten Balıkesirspor antrenörünün amacı oydu. Önce 1 puan için geldik, siz o puan için geldiniz ama siz onu dikine nasıl ulaşılabilirliğinin hesabını yapacak. Sen önceki oyunu ortaya koyarsan, orta saha kilitlendiği zaman gol yolları da kilitleniyor. 3 – 4 haftadır rakip teknik direktörlerin demeçlerini izliyoruz. O taktiği çözdüler. Orta sahada Emir Han da düşüş gösteriyor, O da uymuyor” açıklamasını yaptı. 

“SÜREKLİ DEĞİŞİM OYUNCULARI RAHATSIZ EDİYOR”

Sonuçların iyi olduğunu belirten Tekbudak, “Biz şu anda 7. durumdayız ama üstteki ile arada 2 puan fark var. 6 galibiyet, 1 beraberlik ve 3 mağlubiyetimiz var. Galibiyet açısından üstteyiz. Şimdilik Yalçın Koşukavak’tan beklediklerimiz, kamuoyunda herkes futbolu bir nebze biliyor, dışarıdan görünüm daha iyi durumda. Yalçın Koşukavak sahada mutlu mu bilmiyorum. Demecinde de oyundan memnun olmadığını söyledi. Biz de memnun değiliz. O zaman harekete geçirecek dinamikleri bulun. Özer ağır kalıyorsa Özer’i oynatmayın. Bırakın ikinci yarı girsin. Bu gençlik şeyini bozmayalım. Beraber oynayan insanlar onların taktikleri belli. Onlar kendi branşlarında yani kendi liglerinde her zaman başarılılar. Bizim bugüne kadar yaptığımız Bursaspor olarak veya diğer takımlar olarak alt yapı kuruyoruz. Alt yapıdan ümitleniyoruz ama hiçbir zaman onu değerlendirmiyorduk. İşte U19, U21 senelerce birinci olduğu için en kötü ihtimal ikinci gözüküyor. Sen bu kadronun içinde ne güzel sene başında bulmuşsun, 3 hafta oynatmışsın hepsi koşuyor, topa kafa uzatıyor. Böyle tiyatro oyunu gibi pas gelen oynuyor fazla kaçan yok, ileride Kubilay yalnız kalıyor ne zaman gol atacağız. Bunu da çözmek için Kubilay’ın yanında mutlaka hareketli birisinin olması şart. Bakın iyi transferden ziyade elimizdeki kadronun iyi motive edilmesinden yanayım. Sürekli değişim oyuncuların kafasını rahatsız ediyor. Sahaya konsantre, motive olamıyorlar. Benim içimden geçen o. Görüyorsunuz sağda Burak Kapacak  gitti, ne güzel bacak arasıyla kaleciyle karşı karşıya orada yapacağı tek şey dibine vurup golü yapmaktı. Ayak içi plaseyle orada kaleci tabii ki yayılıyor. Ayağına çarpıyor, aslında Burak Kapacak böyle büyüyecek. Ondan başka topu aldığında harekete getiren var mıydı yok. Burak Kapacak ve Onur’u niye kıyıda oturtuyorsun. O Galatasaray maçı hala gözümün önünden gitmiyor. İnsan onun hatırına rahatlıkla kupa maçında oynattın. Yine oynat kardeşim sol açık olarak oynat, orta sol olarak oynat, her türlü şeyde oynat. Sadece bizim eksiğimiz gol. O zaman ne yapacağız ofansa dönük oyuncuları koyacağız” dedi. 
Selçuk Şahin’in performansını değerlendiren Tekbudak, “Selçuk topu biliyor, bugüne kadar oynadığı takımlar başarıları milli takımlardaki başarıları her şeyi ile mükemmel. Ama yaşlar ilerledikçe refleksler gidiyor. Bu reflekslerin gitmesi sonucu artık ondan depara atmasını bekleyemeyiz. Orta sahada da duran adam iki üç kişi olursa koşan adam lazım bize. Futbolun en önemli temel unsuru çapraz koşular. Rakibi dağıtmak için çapraz koşularla atlatacaksın. Bunun içinde dediğim gibi Onur, Burak Kapacak ortaya Emirhan ile Bursaspor daha başarılı olur. Bunu da Yalçın Koşukavak’ın bence aklına sokmasında yarar var. Yoksa tribün desteğini de kaybediyor. Çünkü demeçleri de ümitsiz var işte oynadık bunun gibi” diye konuştu.

“HER MAÇ SONRASI SEYİRCİ AZALIYOR” 

Tribünleri ayağa kaldıran hareketlerin gerektiğine vurgu yapan Tekbudak, “Koskoca ilk yarı bir tane pozisyon yok. Rakip, Bursaspor’u kilitledi. Pozisyon hiç yok, ne zaman atağa kalacağız biz? 1 puana gelen takımlar rakip takımları durdurmakta zorlanmıyorlar artık. 5-4-1 de tek santrafor oynarsan bu santrafor kalabalıkta kayboluyor. Kanatları 4-2-4’e çevir. Gidip gelecek insanlar lazım. Hırs lazım. Her şeyden önce Eskişehir Osmanlıyı 3-2 yendi. Büyük bir sürpriz gibi görünüyor ama Eskişehir’in kendine güveni geliyor. Adamların 9 puanı silindi. Şu anda elindeki ekip 9 puan eksik başladı. Balıkesir teknik direktörü diyor ki  ‘Sene başında çok zorlandık ama ne zaman tahtamız açıldı aldığımız elemanlar iyi çıktı.’ Bizim de maalesef iyi çıkmadı 3 -4 kişinin üstünde dönüyor olaylar. Seleznyov şu anda liglerin en iyi oyuncularından birisi olacak. Bugün de demeç vermiş Seleznyov neden oynamadığını bilmiyorum. Hiç değilse konuş, kıyıda niye oturtuyorsun? Bu işler diyalogla çözülecek olaylar. Seleznyov kendini hazır olduğu zaman söyle ilk 11’e çık’ demesi lazım. Kubilay’la Seleznyov son iki forvet ikilisi. Koy ortaya koşan adamı özeri veya Selçuk’u fırtına gibi bir takım olsun. Sonuçlar kötü değil, bir sürü değişimler oluyor. Şuandaki durumumuz dere geçerken at değiştirilemez. 13.’lükle 2.’lik arasında 7 puan var ve her zaman döner. Onun için bozmadan hocayı doğruları yöneltmek gerekiyor. O da gitti teknik direktörlük kursu aldı. Mutlaka bizim dememizle onu yapacak durumda değil. Ama kulak verip hakikaten gördüğü eksiklikleri gidermesi lazım. Her hafta aynı eksiklik ortaya çıktığı zaman hiçbir amacı kalmıyor. İşte biz bu sefer dışlanmış oluyoruz. Biz kötülük istemiyoruz, başarı geldikçe gururlanıyoruz. Bence Yalçın Koşukavak’ın üstüne oynamak doğru değil. En azından birlik beraberlik kazanmıştı. Onu tekrar kazanması gerekiyor. Çünkü oyuncuların güveni kalmayacak. Oyuncuların güveni kalmadığı zaman Yalçın Koşukavak’ın işi zor. Bayburt maçında Sedat kötü değildi. Senin büyüklüğün onu kazanmak. Hem 4 senelik mukavelede imzalattı çocuğa. Bu kompleksi gidermek gerekiyor. Şimdi Sedat’ı herkes övdü. İşte yeni Sedat 4 geliyor diyerek. Sen şimdi o çocuğu o zaman destekleyip yükselmesini sağlamalıydın.  Çocuğu aldın ayağından geri çektin. Ben şimdi o çocuğun psikolojisini düşünemiyorum” ifadelerini kullandı. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.