Bursa Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, On TV'de Mehmet Ali Yılmaz ve Can Ertan'ın konuğu oldu.
Haber Giriş Tarihi: 24.11.2019 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2019 17:02
Kaynak:
İHA
ÖZEL HABER- Elif Kuş Beşik
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Keskin, “Geçen dönemde Keles’in merkezinin tamamının ve köylerin bir kısmının altyapısı değişti. Asbestli borular tamamen kalktı. Şu anda da içme suyu bağlama işlemleri devam ediyor. Bu işlemler tamamlandığında eski hat tamamen iptal olacak ve yeni hatlardan içme suyumuzu sağlıklı bir şekilde almaya devam edeceğiz. Zaten ilçenin büyük bir bölümü yeni hatlardan su alıyor. Küçük de olsa bağlanamayan yerler var. Onlar da önümüzdeki süreçte bağlanmış olacak”
Keles’in doğal güzellikleri olduğunu vurgulayan Keskin, “Keles’in Kocasuyu, kirazı, çileği ve her şeyden önemlisi de insanların güzelliği var. İnsanları çok misafirperverdirler. Eski geleneklerimiz köylerimizde sürdürülüyor. Bir de köy derneklerimiz var. Onlar da üyeleriyle birlikte oradaki kültürünü yaşatmaya gayret ediyorlar. Bursa kültürü deyince bunun temelinde Keles’in kültürü bulunur. Keles’in kökleri Orta Asya’daki Keles’e dayanır. Özbekistan’da ve Kırgızistan’da olmak üzere iki ayrı ülkede Keles var. Bizim ecdadımız da oradan gelmişler”
Keles’e 20 milyon hibe
Önceki dönemlerde Bursa Uludağ Üniversitesi’nden, Keles’in köyleri ile ilgili çalışmaların yapıldığını aktaran Keskin, “Bizim şu anda ki tarih olarak bildiğimizden çok daha gerilere giden bir yerleşim tarzı olduğu söylenmişti. Yani 2000 sene milattan sonra bir 6-7 bin yıl senede milattan önce olarak biliyoruz. Öncelikle şunu söylemeliyim ki, iki üniversiteyle de iş birliğimiz devam ediyor. Birisi Keles’de ki MYO dolayısıyla Uludağ Üniversitesiyle rektörü Sn. Ahmet Saim Kılavuz ve teknik üniversitelerle çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda ki çalışmalarımız daha çok yüzeyseline göre, şu an ki Keles’in değerleri neler, güzellikleri neler şu an piyasaya çıkarabileceğimiz piyasaya sunabileceğimiz güzellikleri neler, bunlar üzerinde çalışıyoruz. Kocayayla üzerinde çalışıyoruz. Ne yapabiliriz, nasıl olabilir diye. Gököz’deki yerler üzerinde çalışıyoruz. Koca su üzerinde çalışıyoruz. Ama tabi bu yüzeyde ki şeyleri değerlendirdiğimiz de inşallah adım adım gerçekleştireceğimiz şeyler var. Toplamda 12 bin beş yüz nüfusa sahip. Bursa’da bu nüfusun tabi 5-6 katı var neredeyse. Eskiden hareketli bir nüfus vardı. Bu hareketli nüfusun içerisinde gençlerde vardı, yaşlılarda. Orta yaşlılarda vardı. Şimdi okul çağında bile pek kimse kalmadı.Geçen sene alt yapıya ciddi önem verdik. Çalışmalar bu sene de devam edecek. İçme suyu arıtma tesisi, Atık su arıtma sistemi tesisi. Bunlar bizim oldukça önemli. İkisi 20 milyon lira tutuyor. 10 milyon lirası Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden 10 milyon Lirası İller Bankası’ndan. Kredi değil hibe. Keles için gerçekten çok büyük bir rakam.”
‘Bir şeyler yapalım, en güzelini yapalım’
Göreve geldiğinden beri öncelik düşüncesi hep Keles’in ekonomisi olduğunun altını çizen Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, “ Alt yapıyı yaptık,parke taşları döşedik, köyleri de güzelleştireceğiz, ama bunlar yeterli değil. Bu beş yıl içerisinde Keles’in ekonomisini nasıl daha iyiye götürebiliriz? Diye düşünerek bununla ilgili çalışmalar planladık. Birincisi Kırsal Turizm. Bununla ilgili Teknik Üniversiteden destek alıyoruz. Şehir plancılarıyla görüşüyoruz. Hem bir şeyler yapalım hem de en güzelini yapalım. Biz bunun peşindeyiz. Keles’in ekonomik durumu, konaklama durumu, belirli bir seviyeye gelsin ki ileride en azından ekonomisi biraz daha gelişmiş bir ilçe görelim. Bunu hedefledik. Şimdi iki tane BEBKA projemiz var. Bunlardan bir tanesi Kocayayla’da bisiklet. 30 tane daha bisiklet aldık. 10 tane de ATV alacağız. Ormanların içi hiçbir şekilde zarar görmeyecek ATV’ler ile. Yollarımız var oraları kullanacağız. Mera, dediğimiz yerler korunması gerekiyor. Güzergahlar belirlendikten sonra onlar ile, Kocasu’ya inilecek, Kocasu’dan Gelemiç’in orada kaya tırmanma şeritleri olacak. Bir BEBKA projesi Belediyemizin var, Bir BEBKA projesi de Uludağ Üniversitesinin var. Denizler köprüsünden Kemaliye köprüsüne kadar Kocasu üzerinde rafting yaptıracağız. Rafting federasyonuyla ilgili görüşmelerimiz de devam ediyor.” Dedi.
Marmara Bölgesinde ilk Rafting Keles’te olacak
Çok güzel projelere imza atacağını söyleyen Belediye Başkanı Keskin, “Baharda rafting eğitimi vereceğiz. Böylelikle Marmara Bölgesinde ilk Rafting Keles’de olacak. Önümüzde ki haftalar içerisinde Kocasu’yun içerisine atılmış o ağaçları temizleyeceğiz. Keles’in gezilecek görülecek yerleriyle ilgili rehberlik eğitimi verilecek. Rehber vatandaşları alacak gezdirecek. İşte burada Ana sultan var, şurada Kocasu var, burada mağara var, mesela Menteşe’de kilise kalıntıları var. Bunlarla ilgili rehberlik eğitimi çok işimize yarayacak. Yeni projeler üzerinde çalışacağız.” Diyerek Keles’e dair umutlarının, projelerinin çok olduğunun vurgusunu yaptı. Keles kirazı nasıl ihracat haline gelir?
Bilinen üzere Keles’in Kirazı bir başkadır diyen Başkan, “Öncelikle Keles’in kirazı çok güzeldir. Lezzetli ve iridir. Ancak sıkıntılarımız var gübreleme ve ilacı kontrol altına almamız gerekiyor. Birkaç köyde buranın kirazı ihracata gider diye düşünüp yola koyulacağız. Mesela ihracatçı gelirken soğuk hava deposuyla birlikte geliyor, alıyor gidiyor. Eğer ihracata tam olarak verebilirsek bir sıkıntı yaşamayacağız. Keles’e bir sene don vuruyor, bir sene kırağa vuruyor. İhracatçı da haliyle niye gelsin ki. Bizde tedbirlerimizi imkan ölçüsünde almaya çalışacağız inşallah. Soğuk hava deposuna gelince,daha önceden bir çok soğuk hava deposu araştırdığını dile getiren Keskin; “ Kirazın boylanması güzel, bu boylanmanın içerisinde ihracata gidecek, iç piyasaya gidecek hepsi yapılabilecek şeyler, ama soğuk hava deposu sadece kiraz üretip soğuk hava deposundan randuman alan herhangi bir yer yok. Kaldı ki soğuk hava deposunda kirazı fazla tutamıyorsun. Kiraz ve çilek geliyor. İhracata çalışan arkadaşların araçları fabrikaya kadar bu şekilde gidiyor. Ama kiraz öyle değil.“ ifadelerini kullandı.
Hedefimiz tarım ve sera
Keles’te Sera’nın mümkün olduğunu kaydeden Keskin, ” İlçemiz de iki kadın derneği kuruldu. Bunlara pazarda yer veriyoruz. Salçalarını yaptılar, reçellerini yaptılar, baklavalarını yaptılar. Bu bir harekettir. Kocayayla’da yöresel ürünlerimizin pazarlanabileceği stantlar yapacağız. Mantısından tutun da bulguruna kadar, tereyağı, peyniri hepsi olacak. Keles’in geleceği çok önemli. Hedefimiz tarım, seracılık. Bizden daha yüksek yerlerde seralar var. Bizde yapabiliriz. İnşallah bununla da ilgili çalışmalarımız olacak. Hem çiftçi kazanacak hem de vatandaşlar gönül rahatlığıyla tüketebilecekler.
Keles’te kültür sanat
Can Ertan’ın Keles’te Kültür Sanat nasıl, Kütüphane var mı sorusuna Mehmet Kesin şu cevabı verdi; Öğrencilerin çalışacağı bir kütüphanemiz var. Keles’teki kütüphanemiz Kültür Bakanlığı’na ait İlçe Halk Kütüphanesi. Bilgisayara gelince, bilgisayar için ayrı bir yer kurmaya gerek yok çünkü artık herkesin evinde var zaten. Şu telefonlar bile bir bilgisayar haline geldi. Şu an Kültür Sanata dair bir salonumuz yok Allah nasip ederse yeni yapılan binamızın içerisinde bir katı düğün salonu bir katı sinemaların tiyatroların gösterimi yapılacağı konferans salonu haline gelecek. Keles’te bir kültür evimiz yok, bizim eski belediye binamızın üst katını Halk Eğitime verdik. Orta kata da şu an kaldırım taşı döşeyen ekibimiz kalıyor. Onlar işlerini bitirdikten sonra oranın yeteri kadar odasını kültür evi olarak ayıracağım. Oraya kültürümüzü sergileyen objeleri koyacağız. Bazı köylerimiz var, mesela Sorgun, Kocakavacık, Düvenli, bu köyler Kültür evi yaptılar. Belediye destekledi, orada malzemelerini sergiliyorlar. Ben onlarla da konuştum, biz bu işe girdiğimizde bize malzeme desteği de verecekler. Keles’in içerisinde de bizim kültürümüzü yansıtan bir evimiz olacak. ‘Sağlık olarak ise bir ilçe hastanemiz var’ Diyen Keskin sözlerini şu şekilde sürdürdü; Hastanemiz var ama yataklı değil. Aslında yataklı ama yataklı hale gelmiyor. Şunu istiyoruz hastanemizin üst katları kullanılsın. Fizik Tedavi olabilir başka bir şey olabilir.”
“Kimse oğlu çobanlık yapsın istemiyor”
Mehmet Ali Yılmaz’ın eskiden hayvancılık daha yoğundu, şimdi damlarda evlerin altında pek büyükbaş hayvan kalmadı gibi” demesinin üzerine ise Başkan Keskin, “ Olaya sadece o noktadan baktığınız zaman evet öyle. Yani yem fiyatı filan diyoruz bahane de. Ama, şimdi yapabilenlerle biz konuşuyoruz. Biraz da kendisi ufak tefek şeyler üretiyor ise silajını kendisi yapabiliyor ise, Zaten başka türlü de olmaz. Nereden bakarsanız bakın yem girdilerini tamamen yeme bağlarsa, onun yaptığı üretim maliyetli olur. Bu işi yapabilenler yine kazanıyor. Ama tabi benim gibi bilmiyorsa. Ben bu yemi alırım, altından bu sütü sağarım, götürür bundan para kazanırım diyorsa bunlar yapamaz. Hayvancılığın gerilemesinde ki esas sebep, köylerde kimse kalıpta ‘ben bunu yapacağım’ demiyor. Yapanlarda yaşlandıkça 10 tane ineği var ise 5’e düşürüyor. 3’e düşürüyor. Kendi yapabileceği kadar yapıyor. Bizde ki hayvancılığın gerilemesinde ki sebeplerden bir tanesi bu. Ufak baş hayvanda da aynısı geçerli. Kimse oğlunun çobanlık yapmasını istemiyor. Ben bunu yapacağım dese, çoban bulamıyor. Şimdi kimse kızının çobanla evlenmesini istemiyor. Köyde oturmasını istemiyor. Şehrin ışıkları gençleri çekiyor yani. Gençlerin şehre göç sebebini de ben şöyle açıklayayım, Bizim zamanımız da ki gençler farklıydı, tuğla ocaklarında kazanır kışın evinde yerdi. Zeytine gider, zeytini toplar gelir evine. Yeni nesil dedi ki, ben şimdi nasılsa Bursa’da kazanıyorum. Niye köyde yiyeyim ki. Çoluğumu çocuğumu alır şehirde yaşarım. Hal böyle olunca da bu sonuçlar meydana geldi. Şu an bizde yeterli tarım arazisi de yok buda bir etken, insanlar kendi işlerini kurmaya başladı. Bahsettiklerim, bir çok unsurda etken olan şeyler.” Diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Keles’e yakışır projeler geliyor
Bursa Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, On TV'de Mehmet Ali Yılmaz ve Can Ertan'ın konuğu oldu.
ÖZEL HABER- Elif Kuş Beşik
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Keskin, “Geçen dönemde Keles’in merkezinin tamamının ve köylerin bir kısmının altyapısı değişti. Asbestli borular tamamen kalktı. Şu anda da içme suyu bağlama işlemleri devam ediyor. Bu işlemler tamamlandığında eski hat tamamen iptal olacak ve yeni hatlardan içme suyumuzu sağlıklı bir şekilde almaya devam edeceğiz. Zaten ilçenin büyük bir bölümü yeni hatlardan su alıyor. Küçük de olsa bağlanamayan yerler var. Onlar da önümüzdeki süreçte bağlanmış olacak”
Keles’in doğal güzellikleri olduğunu vurgulayan Keskin, “Keles’in Kocasuyu, kirazı, çileği ve her şeyden önemlisi de insanların güzelliği var. İnsanları çok misafirperverdirler. Eski geleneklerimiz köylerimizde sürdürülüyor. Bir de köy derneklerimiz var. Onlar da üyeleriyle birlikte oradaki kültürünü yaşatmaya gayret ediyorlar. Bursa kültürü deyince bunun temelinde Keles’in kültürü bulunur. Keles’in kökleri Orta Asya’daki Keles’e dayanır. Özbekistan’da ve Kırgızistan’da olmak üzere iki ayrı ülkede Keles var. Bizim ecdadımız da oradan gelmişler”
Keles’e 20 milyon hibe
Önceki dönemlerde Bursa Uludağ Üniversitesi’nden, Keles’in köyleri ile ilgili çalışmaların yapıldığını aktaran Keskin, “Bizim şu anda ki tarih olarak bildiğimizden çok daha gerilere giden bir yerleşim tarzı olduğu söylenmişti. Yani 2000 sene milattan sonra bir 6-7 bin yıl senede milattan önce olarak biliyoruz. Öncelikle şunu söylemeliyim ki, iki üniversiteyle de iş birliğimiz devam ediyor. Birisi Keles’de ki MYO dolayısıyla Uludağ Üniversitesiyle rektörü Sn. Ahmet Saim Kılavuz ve teknik üniversitelerle çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda ki çalışmalarımız daha çok yüzeyseline göre, şu an ki Keles’in değerleri neler, güzellikleri neler şu an piyasaya çıkarabileceğimiz piyasaya sunabileceğimiz güzellikleri neler, bunlar üzerinde çalışıyoruz. Kocayayla üzerinde çalışıyoruz. Ne yapabiliriz, nasıl olabilir diye. Gököz’deki yerler üzerinde çalışıyoruz. Koca su üzerinde çalışıyoruz. Ama tabi bu yüzeyde ki şeyleri değerlendirdiğimiz de inşallah adım adım gerçekleştireceğimiz şeyler var. Toplamda 12 bin beş yüz nüfusa sahip. Bursa’da bu nüfusun tabi 5-6 katı var neredeyse. Eskiden hareketli bir nüfus vardı. Bu hareketli nüfusun içerisinde gençlerde vardı, yaşlılarda. Orta yaşlılarda vardı. Şimdi okul çağında bile pek kimse kalmadı.Geçen sene alt yapıya ciddi önem verdik. Çalışmalar bu sene de devam edecek. İçme suyu arıtma tesisi, Atık su arıtma sistemi tesisi. Bunlar bizim oldukça önemli. İkisi 20 milyon lira tutuyor. 10 milyon lirası Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden 10 milyon Lirası İller Bankası’ndan. Kredi değil hibe. Keles için gerçekten çok büyük bir rakam.”
‘Bir şeyler yapalım, en güzelini yapalım’
Göreve geldiğinden beri öncelik düşüncesi hep Keles’in ekonomisi olduğunun altını çizen Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, “ Alt yapıyı yaptık,parke taşları döşedik, köyleri de güzelleştireceğiz, ama bunlar yeterli değil. Bu beş yıl içerisinde Keles’in ekonomisini nasıl daha iyiye götürebiliriz? Diye düşünerek bununla ilgili çalışmalar planladık. Birincisi Kırsal Turizm. Bununla ilgili Teknik Üniversiteden destek alıyoruz. Şehir plancılarıyla görüşüyoruz. Hem bir şeyler yapalım hem de en güzelini yapalım. Biz bunun peşindeyiz. Keles’in ekonomik durumu, konaklama durumu, belirli bir seviyeye gelsin ki ileride en azından ekonomisi biraz daha gelişmiş bir ilçe görelim. Bunu hedefledik. Şimdi iki tane BEBKA projemiz var. Bunlardan bir tanesi Kocayayla’da bisiklet. 30 tane daha bisiklet aldık. 10 tane de ATV alacağız. Ormanların içi hiçbir şekilde zarar görmeyecek ATV’ler ile. Yollarımız var oraları kullanacağız. Mera, dediğimiz yerler korunması gerekiyor. Güzergahlar belirlendikten sonra onlar ile, Kocasu’ya inilecek, Kocasu’dan Gelemiç’in orada kaya tırmanma şeritleri olacak. Bir BEBKA projesi Belediyemizin var, Bir BEBKA projesi de Uludağ Üniversitesinin var. Denizler köprüsünden Kemaliye köprüsüne kadar Kocasu üzerinde rafting yaptıracağız. Rafting federasyonuyla ilgili görüşmelerimiz de devam ediyor.” Dedi.
Marmara Bölgesinde ilk Rafting Keles’te olacak
Çok güzel projelere imza atacağını söyleyen Belediye Başkanı Keskin, “Baharda rafting eğitimi vereceğiz. Böylelikle Marmara Bölgesinde ilk Rafting Keles’de olacak. Önümüzde ki haftalar içerisinde Kocasu’yun içerisine atılmış o ağaçları temizleyeceğiz. Keles’in gezilecek görülecek yerleriyle ilgili rehberlik eğitimi verilecek. Rehber vatandaşları alacak gezdirecek. İşte burada Ana sultan var, şurada Kocasu var, burada mağara var, mesela Menteşe’de kilise kalıntıları var. Bunlarla ilgili rehberlik eğitimi çok işimize yarayacak. Yeni projeler üzerinde çalışacağız.” Diyerek Keles’e dair umutlarının, projelerinin çok olduğunun vurgusunu yaptı.
Keles kirazı nasıl ihracat haline gelir?
Bilinen üzere Keles’in Kirazı bir başkadır diyen Başkan, “Öncelikle Keles’in kirazı çok güzeldir. Lezzetli ve iridir. Ancak sıkıntılarımız var gübreleme ve ilacı kontrol altına almamız gerekiyor. Birkaç köyde buranın kirazı ihracata gider diye düşünüp yola koyulacağız. Mesela ihracatçı gelirken soğuk hava deposuyla birlikte geliyor, alıyor gidiyor. Eğer ihracata tam olarak verebilirsek bir sıkıntı yaşamayacağız. Keles’e bir sene don vuruyor, bir sene kırağa vuruyor. İhracatçı da haliyle niye gelsin ki. Bizde tedbirlerimizi imkan ölçüsünde almaya çalışacağız inşallah. Soğuk hava deposuna gelince,daha önceden bir çok soğuk hava deposu araştırdığını dile getiren Keskin; “ Kirazın boylanması güzel, bu boylanmanın içerisinde ihracata gidecek, iç piyasaya gidecek hepsi yapılabilecek şeyler, ama soğuk hava deposu sadece kiraz üretip soğuk hava deposundan randuman alan herhangi bir yer yok. Kaldı ki soğuk hava deposunda kirazı fazla tutamıyorsun. Kiraz ve çilek geliyor. İhracata çalışan arkadaşların araçları fabrikaya kadar bu şekilde gidiyor. Ama kiraz öyle değil.“ ifadelerini kullandı.
Hedefimiz tarım ve sera
Keles’te Sera’nın mümkün olduğunu kaydeden Keskin, ” İlçemiz de iki kadın derneği kuruldu. Bunlara pazarda yer veriyoruz. Salçalarını yaptılar, reçellerini yaptılar, baklavalarını yaptılar. Bu bir harekettir. Kocayayla’da yöresel ürünlerimizin pazarlanabileceği stantlar yapacağız. Mantısından tutun da bulguruna kadar, tereyağı, peyniri hepsi olacak. Keles’in geleceği çok önemli. Hedefimiz tarım, seracılık. Bizden daha yüksek yerlerde seralar var. Bizde yapabiliriz. İnşallah bununla da ilgili çalışmalarımız olacak. Hem çiftçi kazanacak hem de vatandaşlar gönül rahatlığıyla tüketebilecekler.
Keles’te kültür sanat
Can Ertan’ın Keles’te Kültür Sanat nasıl, Kütüphane var mı sorusuna Mehmet Kesin şu cevabı verdi; Öğrencilerin çalışacağı bir kütüphanemiz var. Keles’teki kütüphanemiz Kültür Bakanlığı’na ait İlçe Halk Kütüphanesi. Bilgisayara gelince, bilgisayar için ayrı bir yer kurmaya gerek yok çünkü artık herkesin evinde var zaten. Şu telefonlar bile bir bilgisayar haline geldi. Şu an Kültür Sanata dair bir salonumuz yok Allah nasip ederse yeni yapılan binamızın içerisinde bir katı düğün salonu bir katı sinemaların tiyatroların gösterimi yapılacağı konferans salonu haline gelecek. Keles’te bir kültür evimiz yok, bizim eski belediye binamızın üst katını Halk Eğitime verdik. Orta kata da şu an kaldırım taşı döşeyen ekibimiz kalıyor. Onlar işlerini bitirdikten sonra oranın yeteri kadar odasını kültür evi olarak ayıracağım. Oraya kültürümüzü sergileyen objeleri koyacağız. Bazı köylerimiz var, mesela Sorgun, Kocakavacık, Düvenli, bu köyler Kültür evi yaptılar. Belediye destekledi, orada malzemelerini sergiliyorlar. Ben onlarla da konuştum, biz bu işe girdiğimizde bize malzeme desteği de verecekler. Keles’in içerisinde de bizim kültürümüzü yansıtan bir evimiz olacak. ‘Sağlık olarak ise bir ilçe hastanemiz var’ Diyen Keskin sözlerini şu şekilde sürdürdü; Hastanemiz var ama yataklı değil. Aslında yataklı ama yataklı hale gelmiyor. Şunu istiyoruz hastanemizin üst katları kullanılsın. Fizik Tedavi olabilir başka bir şey olabilir.”
“Kimse oğlu çobanlık yapsın istemiyor”
Mehmet Ali Yılmaz’ın eskiden hayvancılık daha yoğundu, şimdi damlarda evlerin altında pek büyükbaş hayvan kalmadı gibi” demesinin üzerine ise Başkan Keskin, “ Olaya sadece o noktadan baktığınız zaman evet öyle. Yani yem fiyatı filan diyoruz bahane de. Ama, şimdi yapabilenlerle biz konuşuyoruz. Biraz da kendisi ufak tefek şeyler üretiyor ise silajını kendisi yapabiliyor ise, Zaten başka türlü de olmaz. Nereden bakarsanız bakın yem girdilerini tamamen yeme bağlarsa, onun yaptığı üretim maliyetli olur. Bu işi yapabilenler yine kazanıyor. Ama tabi benim gibi bilmiyorsa. Ben bu yemi alırım, altından bu sütü sağarım, götürür bundan para kazanırım diyorsa bunlar yapamaz. Hayvancılığın gerilemesinde ki esas sebep, köylerde kimse kalıpta ‘ben bunu yapacağım’ demiyor. Yapanlarda yaşlandıkça 10 tane ineği var ise 5’e düşürüyor. 3’e düşürüyor. Kendi yapabileceği kadar yapıyor. Bizde ki hayvancılığın gerilemesinde ki sebeplerden bir tanesi bu. Ufak baş hayvanda da aynısı geçerli. Kimse oğlunun çobanlık yapmasını istemiyor. Ben bunu yapacağım dese, çoban bulamıyor. Şimdi kimse kızının çobanla evlenmesini istemiyor. Köyde oturmasını istemiyor. Şehrin ışıkları gençleri çekiyor yani. Gençlerin şehre göç sebebini de ben şöyle açıklayayım, Bizim zamanımız da ki gençler farklıydı, tuğla ocaklarında kazanır kışın evinde yerdi. Zeytine gider, zeytini toplar gelir evine. Yeni nesil dedi ki, ben şimdi nasılsa Bursa’da kazanıyorum. Niye köyde yiyeyim ki. Çoluğumu çocuğumu alır şehirde yaşarım. Hal böyle olunca da bu sonuçlar meydana geldi. Şu an bizde yeterli tarım arazisi de yok buda bir etken, insanlar kendi işlerini kurmaya başladı. Bahsettiklerim, bir çok unsurda etken olan şeyler.” Diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler