SON DAKİKA
Hava Durumu

MİT ve TSK’dan Erbil operasyonu

Osman Köse’nin şehit edilmesinin ardından MİT tarafından tespit edilip, takibe alınan ilk terörist, Irak’ın kuzeyinde bulunan Duhok’un Atuş bölgesinde araçla hareket halindeyken, SİHA ile vuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2019 09:01
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2019 09:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
MİT ve TSK’dan Erbil operasyonu
Erbil’de başkonsolosluk görevlisi Osman Köse’nin şehit edilmesini planlayan teröristler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin düzenlediği iki ayrı operasyonda etkisiz hale getirildi. Köse’nin şehit edilmesinin ardından MİT, geniş kapsamlı bir istihbarat süreci başlattı. Yerel istihbarat unsurlarından da alınan destekle, saldırıyı planlayan teröristlerin kimlik doğrulamasının ardından düğmeye basıldı. Takibe alınan ilk teröristin, saldırıdan bir gün sonra lüks jiple hareket halinde olduğu tespit edildi. Terörist karadan yerel istihbarat unsurları, havadan da insansız hava araçlarıyla (İHA) takibe alındı. Aracın kırsal alana gelmesiyle, MİT koordinatları TSK’ya bildirdi. Araç, Duhok’un Atuş bölgesinde 18 Temmuz’da TSK’ya ait SİHA’dan yapılan lazer güdümlü füze ile vuruldu. Saldırının planlayıcısı ile iki koruması etkisiz hale getirildi.

45 kişi gözaltına alındı

MİT ve TSK unsurları, Köse’yi şehit eden saldırgan Mazlum Dağ’ın gözaltında verdiği bilgiler ışığında 24 Temmuz’da tekrar harekete geçti. Saldırının planlayıcılarından diğer teröristi takibe alan MİT, Irak’ın kuzeyindeki Batufa bölgesinde aracı tespit etti. TSK unsurları, beyaz bir pikap aracın içinde saldırının planlayıcısı ile iki korumayı çıkan çatışmada etkisiz hale getirdi. Yerel kaynaklar, her iki operasyonda da korumalar dahil altı teröristin etkisiz hale getirildiğini kaydetti. Saldırı ile ilgili doğrudan bağlantılı 45 kişi gözaltına alındı.

MİT ve TSK’nın teknik imkanlarının ve istihbarat çalışmalarının geldiği noktayı da gözler önüne seren operasyon, MİT’in sahadaki etkinliğini gösterirken, insansız hava araçlarının ve lazer güdümlü akıllı mühimmatların kullanımı operasyonun başarısını ön plana çıkardı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından MİT ve TSK arasındaki eşgüdüm, koordinasyon, karar alma ve operasyonel icra süreci en üst seviyede arttı. Humınt (insani) istihbaratıyla sahadan elde edilen spesifik hedeflere nokta operasyonları gerçekleştiriliyor. MİT ve TSK, 15 Ağustos 2018’de yaptığı ortak operasyonda da, Terör Arananlar Listesinde “kırmızı” kategorideki PKK/KCK’nın sözde yürütme konseyi üyesi, Sincar sorumlusu “Mam Zeki Şengali” kod adlı İsmail Özden’i İHA’larla tespit edip, F-16’larla etkisiz hale getirmişti.

Türkiye’ye 50 km uzaklıkta

Teröristlerin etkisiz hale getirildiği Duhok bölgesi, Türkiye sınırından 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Örgütün bölgedeki adımları sürekli takip ediliyor. Duhok’ta TSK’ya ait karakol ve üsler bulunuyor. Batufa bölgesi, örgütün Suriye ile Irak’ın kuzeyi arasındaki bağlantıyı sağlayan stratejik geçiş noktası olarak biliniyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.