SON DAKİKA
Hava Durumu

Oruç tutmayı kolaylaştırabilirsiniz! Uzmanlar öneriyor: Bu besinler tokluk hissi sağlıyor!

Ramazan ayına sayılı günler kala, oruç ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar için uzmanlar iftar ve sahurda doğru beslenme konusunda açıklamalarda bulunuyor. Peki, sahurda ne yenir, tok tutan yiyecekler nelerdir? Hangi yiyecekler susatmaz, sahurda ne yenirse acıktırmaz? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2023 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2023 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Oruç tutmayı kolaylaştırabilirsiniz! Uzmanlar öneriyor: Bu besinler tokluk hissi sağlıyor!
Bu yıl Ramazan ayında ortalama 14 saatlik bir açlık süresi olacak. Vücut uzun süre sıvısız kalacağı için, en önem verilmesi gereken konu iftar sonrasında tüketilebileceği kadar su içmektir. 24 saatte içilmesi gereken su miktarını tamamlamak, açlıkla düşen metabolizma hızını da artıracaktır. Bu şekilde metabolizma hem açlıkla mücadele edebilecek hem de sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısını dengeleyebilecektir.
Uzun süre aç kalınacağı için; bulantı, baş dönmesi, bayılma gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu sorunların temelinde sıvı ve mineral kaybı yer almaktadır. Gün içerisinde aşırı acıkan biriyseniz, midenizin boşalma süresini kuru fasulye, mercimek, bulgur, nohut gibi besinleri tüketerek uzatabilirsiniz. Mutlaka ağır yemeklerden, hamur işlerinden uzak durmanız tavsiye edilmektedir.
Çok hızlı bir şekilde, fazla besin tüketmek bu süreçte yapılan yanlışlardan biridir. Sahur için önerilen en iyi besinler, süt, yumurta, peynir, yoğurt, tam tahıllı ekmekler, çorba, zeytinyağlı yemekler ve salatalardır. İftara da kahvaltılık hafif ürünler ile başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemekleri ya da sebze yemekleriyle devam edebilirsiniz. Bu süreçte önerilen, enerji veren ve kan şekerini hızlı yükselten besinler tüketmektir.
İftarda çok susamamamış olsanız bile araya mutlaka sık sık su içmeyi katmanız gerekmektedir. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine de süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tüketebilirsiniz. İftardan sonra ağır şerbetli tatlılar yerine daha hafif, sütlü tatlılar tercih etmelisiniz.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.