SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Tatar Birliği Onursal Başkanı Nejat Sali: “AZINLIKLAR KONUSUNDA ROMANYA ÖRNEK ALINMALIDIR”

On Medya ekranlarında yayınlanan On ’da Son Nokta Programının konuğu olan Romanya Türk Tatar Birliği Onursal Başkanı Nejat Sali önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2023 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2023 12:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Türk Tatar Birliği Onursal Başkanı Nejat Sali:  “AZINLIKLAR KONUSUNDA ROMANYA ÖRNEK ALINMALIDIR”

   Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu programda Balkan Türkleri, Kırım Türkleri ve Türk Dünyasının sorunları konusunda önemli bilgiler veren Nejat Sali, milli azınlıklar konusunda da dikkat çekici konulara değindi. Avrupa Birliği üyesi Romanya’nın milli azınlıklar konusunda dünyaya örnek bir ülke olduğunu vurgulayan Nejat Sali, “Romanya’da 18 adet milli azınlık var. Bunlar parti kurup seçimlere girebiliyorlar. Romanya’da seçim barajı yüzde 5. Macarlar Milli azınlık olarak yüzde 5 barajın üstünde nüfusa sahipler. Onlar Milletvekili ve Senatör gönderebiliyor. Ancak Romanya’nın seçim sisteminde yüzde 5’in altında kalan partilere de 1 vekil ve senatör seçme hakkı tanınıyor. Yüzde 5’in altında oy alan azınlıklardan en fazla oyu alanlar da parlamentoda ve senatoda temsil edilebiliyorlar. Bu açıdan bakınca Romanya milli azınlıklar konusunda dünyaya ve Avrupa Birliğine örnek bir ülkedir” dedi.

   Romanya’da 2000 ile 2005 yılları arasında Milletvekilliği, 2009 ile 2013 yılları arasında da Başbakanlık Müsteşarlığı görevlerinde bulunan Türk Tatar Birliği Onursal Başkanı Nejat Sali, Yalova’da düzenlenen Türk Dünyası Forumuna da katıldı. Azerbaycan’ın 30 yıl Ermenistan işfali altında bulunan Karabağ’ı, Kahraman ordusu ve Türkiye’nin desteği ile yeniden kendi topraklarına kattığını anımsatan Nejat Sali, Türkiye ve Azerbaycan öncülüğünde yeni Türk Dünyasının siyasi, tarihsel, ekonomik, kültürel ve sosyal olarak daha güçlü bağlarla devam ettiğini söyledi. 2014 yılında Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Rusya işgalinden kurtarılması için Uluslararası işbirliğinin de sürdüğünü anlatan Sali, “Türkiye Cumhuriyeti Kırım’ın işgalini tanımadı. Bu konuda Türkiye’nin çıkışı çok önemli. Orada Ukrayna gözetiminde Otonom Kırım Tatar Cumhuriyeti ilan edilmesi için çağrıda bulunuldu. Bize göre Rusya bu savaşı kaybetti. Türkiye her zaman kırım tatarlarının yanında oldu, olmaya devam ediyor. İşgal sona erecek ve otonom Kırım Tatar Cumhuriyeti ’de inşallah ilan edilecek” diye konuştu.

   Türkiye’nin NATO konusunda Romanya’yı desteklediğini, Romanya’nın da Avrupa Birliği konusunda Türkiye’nin partneri ve destekçisi olduğunun altını çizen Nejat Sali, iki ülkenin tarihsel, kültürel, siyasi, sosyal ve ticari faaliyetlerini de masaya yatırdı. Türklerin ve Müslümanların çok olduğu Avrupa Birliği üyesi Yunanistan ve Bulgaristan’da da milli azınlık politikalarının Romanya’daki gibi uygulanmasını isteyen Sali, Romanya’daki Dobruca ve Mecidiye bölgelerinin asırlardır Osmanlı-Türk şehirleri ve bölgeleri olmasına dikkat çekti. Nejat Sali, “Romanya’nın transit öneme sahip olması çeşitli toplulukların zaman zaman bölgeye yerleşmelerine sebep olmuştur. 1400-1878 yılları arasında Romanya‟ yahâkim olan Osmanlı Devleti, bölgenin Türkleşmesinde ve Türkçenin yayılmasında etkili olmuştur. Romanya’nın bağımsızlığını kazanmasıyla Anadolu ‟ya göçler yaşanmış, Romanya ‟da komünist rejimin hâkim olmasıyla da Romanya’daki Türk varlığı azınlık sorunlarıyla baş başa kalmıştır. Komünist rejim çökünce, ilişkiler yeniden güçlenmiş. AB sonrası da milli azınlıklar çağdaş düzeye gelmiştir” dedi.

   Türk Tatar Birliği Onursal Başkanı Nejat Sali, “Romanya’nın Dobruca bölgesi, farklı toplumların bir arada barış içinde yaşadığı örnek coğrafyalardan biridir. Bölgede yaşayan Türkler sadık bir Romanya vatandaşı olmakla birlikte, kendi özünü ve kültürler değerlerini korumak için de mücadele ediyor. Günümüzde Romanya Türkleri, Türkiye ile Romanya’yı birbirine yakınlaştırmada da önemli katkılar sunuyor. Romanya’da Türkler ağırlıklı olarak Dobruca bölgesinde yaşıyor. Osmanlı’nın iskân politikası çerçevesinde Dobruca’ya Anadolu’dan Türkler yerleştirilmiş olması dışında, Kırım Tatarlarının da gelmesi neticesinde bu bölge önemli bir Türk nüfusunu barındırmaya başladı” diye konuştu.

   Nejat Sali, her yıl 1 Eylül 4 Eylül tarihleri arasında yapılan Kurultay Festivaline de Türkleri davet ederek, birlik ve beraberliği pekişmesi, tarihsel, kültürel, sosyal, siyasi ve ticari bağların daha da güçlenerek devam etmesi için çağrıda bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.