SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye Emekliler Derneği Bursa Şube Başkanı Arif Tezbulur: “EMEKLİLER SEYYANEN ZAM BEKLİYOR”

   On Medya ekranlarında yayımlanan On ’da Son Nokta Programının Konuğu olan Türkiye Emekliler Derneği Bursa Şube Başkanı Arif Tezbulur, emeklilerin sorunları ve talepleri konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’da Son Nokta Programının bu haftaki konuğu olan Arif Tezbulur, emeklilere acilen seyyanen zam yapılması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2023 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2023 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://onmedya.com.tr/
Türkiye Emekliler Derneği Bursa Şube Başkanı Arif Tezbulur: “EMEKLİLER SEYYANEN ZAM BEKLİYOR”

   Gazeteci Cemal Kırgız’ın sorularını yanıtlayan Türkiye Emekliler Derneği Bursa Şube Başkanı Arif Tezbulur, yüzde 25 zam yapılmasına rağmen kök maaş kabul edildiği için 7500 lira maaşa mahkûm edilen emeklilerin çok zor durumda olduğunu söyledi. Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün’ün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektup sonrasında, emeklilerin içinde bulunduğu durumun Türkiye gündemine geldiğini anlatan Tezbulur, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında yaptığı, “Memurlara verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zammın emeklilere de verilmesi” talebini desteklediklerini söyledi. 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı yasa ile emeklilerin haklarının gasp edilmeye başlandığını savunan Arif Tezbulur, bu yasanın yanı sıra, emeklilerin TEFE TÜFE uygulamalarından da çıkarılmasını istediklerini kaydetti.

TÜİK’in güven vermediğini bir kez daha emekliler adına On’da Son Nokta Programında dile getiren Türkiye Emekliler Derneği Bursa Şube Başkanı Arif Tezbulur, “TÜİK’in sepetinde ne var, bu açıklanmıyor. Neye göre enflasyon düşüyor bilmiyoruz. Ama emekliler göz ardı ediliyor” dedi. Emeklilere seyyanen zam yapılması gerektiğini bir kez daha vurgulayan Tezbulur,16 milyon emeklinin intibak sorununun yanı sıra, aylık bağlama oranlarının da yeniden yüzde 70’e çıkarılması gerektiğine işaret etti. Seyyanen zammın dışında bundan sonraki süreçlerde en düşük emekli maaşının asgari ücretten az olmaması gerektiğini dile getiren Arif Tezbulur, emeklinin ek ödeme oranlarının yükseltilmesini, emekliye refahtan pay verilmesini ve emekliye sağlıkta katkı payı muafiyeti getirilmesini istedi. Tezbulur, “Emeklilerimizden hastanelerde, eczanelerde katkı payı alınıyor, katkı payı isteniyor. Bu kaldırılmalıdır. Emeklilerin lektrik, su, doğalgaz faturalarından da KDV alınmamalıdır” diye konuştu.

   Bayram ikramiyelerinin en düşük emekli maaşına endekslenmesi gerektiğini açıklayan Arif Tezbulur, emekli promosyonlarının da iyileştirilmesi gerektiğini anlattı. Emeklilere Sendika hakkı tanınmasını, EYT düzenlemesinde kapsamın genişletilmesi, 3600 ek göstergenin tüm meslek gruplarını kapsaması sorunlarını da detaylarıyla masaya yatıran Arif Tezbulur, Sosyal Güvenlik Destek Primleri (SGDP) uygulamasının, emekli aylıklarını yükseltecek şekilde yeniden düzenlenmesinin sağlanmasını talep ettiklerini söyledi.

   Türkiye Emekliler Derneği Bursa Şube Başkanı Arif Tezbulur, emeklilerin sorunlarının çok olduğunu ifade ederek, kredi borçlarına da kolaylık sağlanması gerektiğini belirtti. Emekliye aile yardımı, emekliye konut alım ve kira yardımı ve desteği sağlanmasını da isteyen Tezbulur, ölüm aylıklarında da farklılıkların giderilmesini talep ettiklerini bildirdi. Tezbulur, dul ve yetim aylıklarının da en düşük emekli maaşı ve asgari ücret oranında iyileştirilmesi gerektiğini savunarak, emekliye yakacak ve gıda yardımı, özel enflasyon sepeti uygulaması, faturalarından vergi alınmaması, yerel yönetimlerde emekli meclislerinin oluşturulması gibi dernek genel merkez çalışmalarını da ortaya koydu. Yaşlı bakım modelinin yürürlüğe konulmasını isteyen Tezbulur, cenaze yardımlarının eşitlenip, aynı uygulamanın çeyiz yardımlarında da eşitlik ilkesi ile yaşama geçirilmesi gerektiği görüşünü paylaştı.

Türkiye Emekliler Derneği Bursa Şube Başkanı Arif Tezbulur, “Zam furyası şimdiden ortalığı kasıp kavuruyor. Dün maaş artış taleplerimizi bugün güncellemek zorunda kaldığımız garip bir sosyo-ekonomik sistemle karşı karşıyayız. 7 Temmuz'da en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine yükseltilme talebimizi, yeni zamlardan dolayı 8 Temmuz'da 15.000 lira olarak revize ediyoruz! Ne yazık ki, çoğu emekliler maaşlarında tek kuruş artış olmadan 7500 liraya talim etmeye malum edildiler. Artık emeklileri iş kur kapısında iş ararken, yükselen gıda fiyatları nedeniyle aş evi kapılarında, akşamları pazar artıkları toplarken pazar yerlerinde daha sık göreceğiz. Hatta kayıt dışı, çok kötü koşullarda, köle ücreti ile çalışmalarına daha çok tanık olacağız. O da iş bulunabilirse! Artık belediyelerin emekliler içinde aş evleri açmaları gerekecek. İktidardan umudunu kesen emekliler, belediyelerin emeklilere sahip çıkmasını bekler oldu. Çünkü iktidar emeklisine sahip çıkmıyor. Utanılacak bir durum. Bütçeyi talan edenler, kur korumalı mevduata, dolar garantili ihalelere, yandaşlara, cemaatlere para aktarmada tereddüt etmeyenler, emekliye gelince kırk dereden su getiriyorlar. Nasıl olsa seçim geçti diyerek faturayı halka yıkıyorlar.  Bu güruhun yeniden iktidar olmasından dolayı emeklilerin payı ne kadardır? Bilinmez. Ancak, bu durumdan emekliler sorumlu tutulamaz. Ne yazıktır ki, yeni despotizm sistemi   algı yaratarak, bütün devlet gücünü kullanarak ve toplumsal rıza üreterek iktidarını sürdürüyor. Bu toplumsal rızanın, derin toplumsal yoksulluk yaratacağı anlaşılana kadar da "atı alan Üsküdar'ı geçmiş oluyor."Tek sosyalleşmeleri parkta aç susuz paydaşları ile oturmak olan emekliler isyandadır. Utanması gerekenler utanmadıkça,yapılması gerekenler yapılmadıkça,emeklinin çilesi bitmeyecektir. Buradan emeklilere bir kez daha sesleniyoruz: Örgütlenin. Güçlü bir örgütlenme olmadan iktidar emeklileri yok saymaya devam edecektir.Tüm Emeklilerin Sendikası günlerdir emeklilere reva görülen bu derin yoksulluk ve haksızlığa karşı demokratik tepkilerini hayatın her alanına yayarak kamuoyunu bilgilendiriyor ve iktidarı uyarıyor. Uyarılarımız ve etkinliklerimiz kesintisiz sürecektir. İnsanca yaşama hakkımızı alana kadar demokratik zeminde fiili ve meşru mücadelemiz devam edecektir. Emeklilerin taleplerini daha güçlü seslendirmek için bütün emeklileri ve emekli örgütlerini birlikte mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.